Sajtófotó kiállítás a Kölcsey Központban

[Hajdú Online] A XXXI. Magyar Sajtófotó Pályázatra 253 pályázó 7751 képpel pályázott. A képeket ezúttal is nemzetközi zsűri értékelte. A díjazott sajtófotókból álló kiállítás az idén is hű tükörképét adja az előző esztendőnek.

Siker, kudarc, szenvedély. Győztesek és vesztesek. Álmodozók és hamis álmokat kergetők. Kimagasló sportteljesítmények, látványos természetfotók, humoros pillanatok 2012-ben.

Megrázó képriport a Malév csődjéről, a diáktüntetések sajátos hangulata, a kilakoltatások emberi drámái. 2012-es londoni olimpia felejthetetlen magyar sikerei, egy kerekesszékbe kényszerült fiatalember élményei a Sziget Fesztiválon, portré a Nobel-díjas Kertész Imre íróról, aki nem akar többet írni. További portréfotók Benedek Tiborról, Cseh Lászlóról, Mácsai Pálról, festménnyé magasztosuló természeti fotók, a nyírbátori menekültszálláson élők álmodozásai, nemzetközi gyermekszépségverseny elgondolkodtató képei, egy ország Európa határán, amely nem létezik. A Magyar Sajtófotó Kiállítás az egyetlen olyan kiállítás Magyarországon, amely ilyen hosszú időt élt meg. Nem véletlenül.

Debrecenben, a Kölcsey Központban július 14-ig látható tárlaton az elmúlt év legizgalmasabb pillanatait, természeti csodáit, drámai, örömteli, mulatságos élethelyzeteit, kivételes művészeti és sportteljesítményeit lehet felidézni. Dráma, szépség, hangulat, küzdelem, humor 2012-ben. Mi voltunk a szereplői, a szurkolói, a nyertesei, a vesztesei. Száz és száz fotó, amit érdemes megnézni. A képek beszédesek, szembesítésre ösztönöznek, kalandos időutazásra hívnak.

A „Tisztelgés Hemző Károly előtt” című kísérő kiállítás a 2012. november 5-én elhunyt Érdemes és Kiváló művész, Táncsics Mihály- és Balázs Béla-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje munkáiból mutat be válogatást. Hemző Károly, a magyar fotográfia mestereként az elmúlt hat évtized alatt a fotó számos műfajában alkotott maradandó műveket. A mostani tisztelgő kamarakiállítás a nagy ívű pályát idézi meg több emblematikus és néhány eddig még soha sem látott képével. A kiállítás kurátora Szarka Klára fotótörténész, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke, az életmű gondozója.

Econtest by Eox