Bárd Johanna a Molnár István-díj, a Focus kötet a Gera Mihály-díj idei nyertese

Bárd Johanna nyerte Gáti György Érzék című könyvének tervezéséért a Molnár István-díjat, amelyet a Magyar Sajtófotó Pályázattal egyidőben tipográfusoknak hirdet meg a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya. A Molnár István-díj pályázatra minden évben olyan tipográfusok, grafikusok, képszerkesztők, tervező-szerkesztők munkáit várják, akik fontosnak tartják a fotográfia méltó megjelenítését a sajtóban. A beadott anyag lehet valamely magazinban megjelent munka, vagy még csak tipográfiai tervként létező, valóságos vagy fiktív magazin. Gáti György kötetében különleges perspektívából szemlélt valóságtöredékek nemesednek önálló képpé a fotográfus kezei által, s ennek a sajátos szemléletű világnak Bárd Johanna nagyszerű megjelenést, remek „keretet”, egy fotóalbumot teremtett.
A Gera Mihály-díjat az utolsó öt év legjobb fotóalbumáért a Focus című kötet nyerte el. A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya pályázatának keretében a zsűri a képi, tipográfiai és nyomdai megjelenítést egyformán mérlegelve díjazta a kötetet. A könyv – amely a pécsi Focus csoport 35 éves fennállása alkalmából mutatja be az alkotócsoport történetét – a tagok: Borbély Tamás, Cseri László, Harnóczy Örs, Kálmándy Pap Ferenc, Dr. Lajos László, Marsalkó Péter fényképeit tartalmazza Kincses Károly tanulmányával; a könyvterv Czakó Zsolt munkája, a kivitelezés a Molnár Nyomda és Kft-t dicséri.
A díjazott művek a Capa Központban (Budapest, Nagymező utca 8.), a május 17-ig nyitva tartó 33. Magyar Sajtófotó Kiállításon megtekinthetők.

A Gera Mihály-díjat a Focus könyv nyerte, nem pedig az azt létrehozó csapat egyik tagja. Sajnos, az ünnepélyes eredményhirdetésen csak egyiküknek adtuk át a díjat.
Az érintettektől elnézést kérünk.

Bánkuti András

MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya
elnöke

Econtest by Eox