Díjazták a Magyar Nemzet fotósait

www.mno.hu 2010. január 22. 17:30
Székelyhidi Balázs, a Magyar Nemzet fotósa nyerte a társadalomábrázolás–dokumentarista kategóriát a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által 28. alkalommal meghirdetett Magyar sajtófotó-pályázaton, amelynek eredményeit pénteken hozták nyilvánosságra Budapesten. Máté Péter, aki szintén lapunk fotósa, a hír–eseményfotó kategóriában a harmadik helyen végzett.

Az elismeréseket március 18-án a Magyar Nemzeti Múzeumban adják át, ahol kiállítás is nyílik a pályázatra beérkezett felvételekből. A díjazott alkotások a verseny megújult honlapján, a www.sajto-foto.hu oldalon már láthatók. Az André Kertész Nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért Árvaház Havadtőn című munkájáért Sopronyi Gyula szabadúszó fotóriporternek ítélték, aki a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat is megkapta.

A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Kurucz Árpád, a Népszabadság munkatársa nyerte el. A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjban Túry Gergely, a HVG fotósa részesült Ítélet a lincselés ügyében című fotójáért. Hír-eseményfotó kategóriában az első díjat Kovács Tamás (MTI) kapta Massa-baleset című képéért, a második díjjal Darnay Katalint (Világgazdaság), a harmadik díjjal pedig - megosztva - Koszticsák Szilárdot (MTI) és Máté Pétert (Magyar Nemzet) jutalmazták. Képriport sorozat kategóriában az első Sopronyi Gyula (szabadúszó) A D-nap című munkája lett, a második Kocsis Zoltán (Népszabadság), a harmadik pedig - szintén megosztva - Kálló Péter (Metropol) és Szandelszky Béla (AP).
Emberábrázolás-portré kategóriában az egyedi képek között Fazekas István (HVG) Három cukorral című fotóját ítélték a legjobbnak, második díjjal két képet, Koszticsák Szilárd (MTI) és Németh András Péter (Szabad Föld) egy-egy alkotását is jutalmazta a zsűri, a harmadik Kurucz Árpád (Népszabadság) lett. Az emberábrázolás-portré sorozatoknál kategóriadíjat nem osztottak ki, Kollányi Péter (MTI) dicsérő oklevélben részesült. A művészet kategória legjobb képéért járó díj az idén Kallos Bea (szabadúszó - Red Dot Photo Agency) Lebegés című felvétele lett, a második díjat Dvornik Gábor, míg a harmadikat Glázer Attila (szabadúszó) kapta; ugyanitt a sorozatok között Operaház 125 című munkájáért Reviczky Zsoltnak (Népszabadság) ítélték az első, Stiller Ákosnak (hvg.hu) a második díjat, harmadik díjat nem osztott ki a zsűri.

Az egyedi sportfotó kategóriában Németh András Péter (Szabad Föld) Nyerő ütés című fotója nyert, a második Pásztor Tamás (Fotosport.hu), a harmadik Béli Balázs (Magyar Hírlap) egy-egy képe lett, míg a sorozatok között az első díjat Kurucz Árpád (Népszabadság) nyerte Formula-1 hangulatok című felvételéért, a második helyen Szandelszky Béla (AP), a harmadik helyen pedig Simonyi Balázs (szabadúszó/Magyar Narancs, külsős) egy-egy sorozata végzett. A természet és a tudomány egyedi képek kategóriájában megosztva részesült első díjban Ritzel Zoltán (Tolnai Népújság) Violinkulcs és Somodi Ferenc (egyéni vállalkozó) Kukucs című képe, második lett Kerekes M. István (szabadúszó), Szabó Aladárt (NF) pedig a harmadik helyre rangsorolta a zsűri. A sorozatképek között Radisics Milán (szabadúszó) nyerte el az első és a második díjat is, győztes alkotása az Urbán állatok címet viseli, a harmadik helyezett Szentpéteri L. József (National Geographic Image Collection) lett.
A társadalomábrázoló és dokumentarista fotók között Székelyhidi Balázs (Magyar Nemzet) Rabszolga című felvételéé lett az elsőség Szabó Márta (Fejér Megyei Bíróság) és Móricz Simon (Népszabadság) képei előtt. A sorozatok közül Kurucz Árpád (Népszabadság) Angyalbőrben minden kicsit más című művét ítélte a zsűri a legjobbnak, a második helyre Bácsi Róbert Lászlót (Crossroad), a harmadikra Szandelszky Bélát (AP) rangsorolva. A bulvár-humor-zsáner kategóriát ebben az évben Huszti István (index.hu) nyerte Svéd szurkolók a magyar-svéd vb-selejtezőn című munkájával, Lakatos Péter Zoltán (szabadfoglalkozású) és Illyés Tibor (MTI) előtt.

A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó elismerést Somodi Ferenc (egyéni vállalkozó) nyerte el, míg a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriporter Németh András Péter (Szabad Föld) lett. A MÚOSZ által meghirdetett megmérettetésre 535 fotográfus pályázott sikeresen összesen 12 491 felvétellel. A díjakról hétfős zsűri döntött, amelynek elnöke Horváth Péter fotográfus, tagja pedig Marián Pauer szlovákiai fotográfia-történész, Sam Stewart amerikai fotóriporter, képszerkesztő, Czagány Balázs fotóriporter, Hajdu András fotóriporter, Horváth M. Judit fotográfus és Pörneczi Bálint fotóriporter volt. Horváth Péter az eredményhirdetésen kiemelte: a pályázatra beérkezett képek jelentős része szabadidőben készült.

Reményét fejezte ki, hogy a jövőben a szerkesztőségek nagyobb hangsúlyt fektetnek a minőségre, és a jó képeket magasabb honoráriumban is részesítik. A zsűri elnöke a pályázat eredményének azt nevezte, hogy a napi rutin mellett az igazán fontos történéseknek is jut figyelem. A zsűrielnök a bírálóbizottság munkáját ismertetve elmondta, hogy a nagyszámú pályamunka miatt online előzsűrizésre volt szükség. Ennek keretében a fotósok technikai felkészültségét, illetve a pályázati feltételek megvalósulását vizsgálták.

Bánkuti András, a MÚOSZ fotóriporteri szakosztályának elnöke örömét fejezte ki, hogy idén ismét felbukkantak új tehetségek a pályázaton, valamint jó ötletnek tartotta zsűri fiatalítását és a külföldi fotóriporterek meghívását. Bánkuti András méltatta a zsűri „keménységét” is annak kapcsán, hogy az emberábrázolás-portré sorozatok kategóriájában nem osztott ki díjat. Helyette más kategóriákban több első, második és harmadik helyezettet hirdettek - jegyezte meg.
(MTI)

Econtest by Eox