2009 legjobb magyar sajtófotói

www.femina.hu 2010. 01. 31
Immáron 28. alkalommal díjazták a legjobb magyar sajtófotósok munkáit. A pályázatra érkezett alkotások lenyűgözőek.
Egy jó fotós nemcsak megörökít, hanem ábrázol, és tükröt tart. Úgy mutatja be a mindennapokat, a természetet, a körülöttünk lévő világot, ahogy azt a hétköznapi ember talán sohasem látná. Fotói elgondolkodtatnak, felkavarnak, megnevettetnek és lenyűgöznek.
Szerencsések vagyunk, hazánk ugyanis bővelkedik ilyen fotósokban. Erre a legjobb bizonyíték a Magyar Sajtófotó Pályázat, melyre évről évre több ezer fotó érkezik, és amelyekből évről évre nagy fejtörést okoz a zsűrinek kiválasztani a legjobbakat.

2009 legjobb fotói, 13 kategóriában
Immáron 28 éve, hogy először megrendezték a Magyar Sajtófotó Pályázatot, népszerűsége pedig azóta töretlen a fotósok körében. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett pályázatra 2008-ban közel 11 ezer kép érkezett, 2009-ben pedig 535 szerző több mint 12 ezer felvétele közül kellett a zsűrinek megneveznie a legjobbakat.
A 13 kategória közül a legtöbb felvétellel az emberábrázolás-portré, a természet és tudomány, a társadalomábrázolás, a dokumentarista fotográfia, a hír-esemény fotó és a művészet kategóriákban indultak a pályázók. A legjobb fotók kiválasztása 2010. január 15. és január 17. között zajlott, a zsűrizést pedig bárki figyelemmel kísérhette a Fotoklikk internetes portálon.

A legnagyobbak elismerése a legjobbaknak
A pályaművek elbírálását minden évben komoly szakmai zsűri végzi. A héttagú zsűri elnöke ezúttal Horváth Péter fotográfus volt, tagjai pedig Marián Pauer szlovák fotográfia-történész, Sam Stewart amerikai fotóriporter és képszerkesztő, Czagány Balázs fotóriporter, Hajdu András fotóriporter, Horváth M. Judit fotográfus és Pörneczi Bálint fotóriporter voltak.
A legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ Nagydíjat Szandelszky Béla, az AP fotóriportere érdemelte ki Roma gyász című képriportjával. A legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíjat Sopronyi Gyula szabadfoglalkozású fotóriporter nyerte el az Árvaház Havadtőn című sorozatával. A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjban Túry Gergely, a HVG fotóriportere részesült az Ítélet a lincselés ügyében című fotójával, a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat pedig Kurucz Árpád, a Népszabadság fotóriportere érdemelte ki. A vidéken dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó díjat és a Természet és tudomány - egyedi - kategória első díját Somodi Ferenc, a harminc év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó elismerést pedig Németh András Péter, a Szabad Föld fotóriportere kapta.
A zsűri ugyan az Emberábrázolás-portré - sorozat - kategóriában nem osztotta ki a kategóriadíjakat, de Kollányi Péter, a MTI fotóriportere Magyar írók című sorozatát dicsérő oklevéllel ismerte el.

A pályázat képei a Magyar Nemzeti Múzeumban
A Magyar Sajtófotó Pályázatra érkezett képekből minden évben nagyszabású kiállítás nyílik, melynek évek óta a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont. A 28. Magyar Sajtófotó Kiállítás és A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma című kísérő kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2010. március 18-án kerül sor a múzeumban, és a díjakat is ekkor adják át. A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként, a nagyközönség számára 2010. március 19. és április 25. között látogatható.

Econtest by Eox