Nyílik a Magyar Sajtófotó kiállítás

kultura.hu 2010. 03. 18.
Nagy szeretet és gondoskodás veszi körül ma Magyarországon a fotográfiát - mondta Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke a XXVIII. Magyar Sajtófotó kiállítás megnyitója előtti sajtótájékoztatón csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban.

(MTI) - Mint a MÚOSZ vezetője megjegyezte, hazánkban számos intézmény nem működik megfelelően, "deficites az ország", így a magyar sajtót is gyakran érik kritikák.

A fotográfia azonban kivétel - tette hozzá Eötvös Pál, a kedvező jelek között megemlítve a Magyar Távirati Irodának a múlt héten a MÚOSZ székházában megnyílt fotókiállítását, illetve az MTI és a Népszabadság fotóarchívumainak tevékenységét.

A május 2-ig látogatható Magyar Sajtófotó kiállítást idén is a MÚOSZ Fotóriporteri Szolgálata által kiírt fotópályázat előzte meg. Mint Horváth Péter, a pályázat héttagú zsűrijének elnöke elmondta, a 2009-es kiírásra 535 szerző jelentkezett 12293 felvétellel. Mint azonban hozzátette, a pályázatra nem eléggé érett, kiforrott munkák is érkeztek, ami miatt talán érdemes lenne megfontolni a nevezési díj bevezetését.

A legnépszerűbbnek az emberábrázolás-portré, a természet és tudomány, a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia, a hír-eseményfotó, valamint a művészet kategóriák bizonyultak. Az előző évhez képest 357-ről 575-re emelkedett a hír-esemény szekcióba beküldött képek száma, de jelentősen nőtt - 545-ről 848-ra - a természet és tudomány kategóriába beadott fotók mennyisége is, míg a bulvár, humor, zsáner kategóriába ezúttal kevesebb felvétel érkezett.

A sajtótájékoztatón átadták a Magyar Sajtófotó pályázat kategóriadíjait is, melyek közül a művészet kategória elismerését a Magyar Távirati Iroda ajánlotta fel. A díjazott felvételek mindegyike szerepel a Magyar Nemzeti Múzeumban megtekinthető kiállításon, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjának is része.

Mint Bánkuti András főszerkesztő elmondta, az 1993 óta minden esztendőben kiadott Az év fotói című album, bár némileg vékonyabb lett, de idén is tartalmazza valamennyi díjnyertes felvételt.

A Magyar Sajtófotó kiállítás kísérőrendezvénye 2010-ben A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma címet kapta; a tematikus tárlat azoknak a magyar fotográfusoknak a munkáiból mutat be válogatást, akik a múlt századtól napjainkig a divatfotózás mestereivé váltak Magyarországon és külföldön.

Econtest by Eox