Magyar Sajtófotó kiállítás a Nemzeti Múzeumban

hirado.hu 2010. 03. 18

A tárlat május 2-ig látogatható

Nagy szeretet és gondoskodás veszi körül ma Magyarországon a fotográfiát - mondta Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke a XXVIII. Magyar Sajtófotó kiállítás megnyitója előtti sajtótájékoztatón csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban. Mint a MÚOSZ vezetője megjegyezte, hazánkban számos intézmény nem működik megfelelően, "deficites az ország", így a magyar sajtót is gyakran érik kritikák. A fotográfia azonban kivétel - tette hozzá Eötvös Pál, a kedvező jelek között megemlítve a Magyar Távirati Iroda múlt héten a MÚOSZ székházában megnyílt fotókiállítását, illetve az MTI és a Népszabadság fotóarchívumainak tevékenységét.

A május 2-ig látogatható Magyar Sajtófotó kiállítást idén is a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálya által kiírt fotópályázat előzte meg. Mint Horváth Péter, a pályázat héttagú zsűrijének elnöke elmondta, a 2009-es kiírásra 535 szerző jelentkezett 12.293 felvétellel. Mint azonban hozzátette, a pályázatra nem eléggé érett, kiforrott munkák is érkeztek, ami miatt talán érdemes lenne megfontolni a nevezési díj bevezetését. A legnépszerűbbnek az emberábrázolás-portré, a természet és tudomány, a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia, a hír-eseményfotó, valamint a művészet kategóriák bizonyultak. Az előző évhez képest 357-ről 575-re emelkedett a hír-esemény szekcióba beküldött képek száma, de jelentősen nőtt - 545-ről 848-ra - a természet és tudomány kategóriába beadott fotók mennyisége is, míg a bulvár, humor, zsáner kategóriába ezúttal kevesebb felvétel érkezett.

Átadták a Magyar Sajtófotó pályázat kategóriadíjait is. A díjazott felvételek mindegyike szerepel a Magyar Nemzeti Múzeumban megtekinthető kiállításon, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjának is része. Mint Bánkuti András főszerkesztő elmondta, az 1993 óta minden esztendőben kiadott Az év fotói című album, bár némileg vékonyabb lett, de idén is tartalmazza valamennyi díjnyertes felvételt.
A Magyar Sajtófotó kiállítás kísérőrendezvénye 2010-ben A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma címet kapta; a tematikus tárlat azoknak a magyar fotográfusoknak a munkáiból mutat be válogatást, akik a múlt századtól napjainkig a divatfotózás mestereivé váltak Magyarországon és külföldön.

A pályázat díjazottjai

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Nagydíját Roma gyász című sorozatával Szandelszky Béla, az Associated Press fotóriportere érdemelte ki.Az André Kertész Nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért Árvaház Havadtőn című munkájáért Sopronyi Gyula szabadúszó fotóriporternek ítélték, aki a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat is megkapta.
A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Kurucz Árpád, a Népszabadság munkatársa nyerte el. A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjban Túry Gergely, a HVG fotósa részesült Ítélet a lincselés ügyében című fotójáért.
Hír-eseményfotó kategóriában az első díjat Kovács Tamás (MTI) kapta Massa-baleset című képéért, a második díjjal Darnay Katalint (Világgazdaság), a harmadik díjjal pedig - megosztva - Koszticsák Szilárdot (MTI) és Máté Pétert (Magyar Nemzet) jutalmazták. Képriport sorozat kategóriában az első Sopronyi Gyula (szabadúszó) A D-nap című munkája lett, a második Kocsis Zoltán (Népszabadság), a harmadik pedig - szintén megosztva - Kálló Péter (Metropol) és Szandelszky Béla (AP).
Emberábrázolás-portré kategóriában az egyedi képek között Fazekas István (HVG) Három cukorral című fotóját ítélték a legjobbnak, második díjjal két képet, Koszticsák Szilárd (MTI) és Németh András Péter (Szabad Föld) egy-egy alkotását is jutalmazta a zsűri, a harmadik Kurucz Árpád (Népszabadság) lett. Az emberábrázolás-portré sorozatoknál kategóriadíjat nem osztottak ki, Kollányi Péter (MTI) dicsérő oklevélben részesült.
A művészet kategória legjobb képe az idén Kallos Bea (szabadúszó - Red Dot Photo Agency) Lebegés című felvétele lett, a második díjat Dvornik Gábor, míg a harmadikat Glázer Attila (szabadúszó) kapta; ugyanitt a sorozatok között Operaház 125 című munkájáért Reviczky Zsoltnak (Népszabadság) ítélték az első, Stiller Ákosnak (hvg.hu) a második díjat, harmadik díjat nem osztott ki a zsűri.
Az egyedi sportfotó kategóriában Németh András Péter (Szabad Föld) Nyerő ütés című fotója nyert, a második Pásztor Tamás (Fotosport.hu), a harmadik Béli Balázs (Magyar Hírlap) egy-egy képe lett, míg a sorozatok között az első díjat Kurucz Árpád (Népszabadság) nyerte Formula 1 hangulatok című felvételéért, a második helyen Szandelszky Béla (AP), a harmadik helyen pedig Simonyi Balázs (szabadúszó/Magyar Narancs-külsős) egy-egy sorozata végzett.
A természet és a tudomány egyedi képek kategóriájában megosztva részesült első díjban Ritzel Zoltán (Tolnai Népújság) Violinkulcs és Somodi Ferenc (egyéni vállalkozó) Kukucs című képe, második lett Kerekes M. István (szabadúszó), Szabó Aladárt (NF) pedig a harmadik helyre rangsorolta a zsűri. A sorozatképek között Radisics Milán (szabadúszó) nyerte el az első és a második díjat is, győztes alkotása az Urbán állatok címet viseli, a harmadik helyezett Szentpéteri L. József (National Geographic Image Collection) lett.
A társadalomábrázoló és dokumentarista fotók között Székelyhidi Balázs (Magyar Nemzet) Rabszolga című felvételéé lett az elsőség Szabó Márta (Fejér Megyei Bíróság) és Móricz Simon (Népszabadság) képei előtt. A sorozatok közül Kurucz Árpád (Népszabadság) Angyalbőrben minden kicsit más című művét ítélte a zsűri a legjobbnak, a második helyre Bácsi Róbert Lászlót (Crossroad), a harmadikra Szandelszky Bélát (AP) rangsorolva.
A bulvár-humor-zsáner kategóriát ebben az évben Huszti István (index.hu) nyerte Svéd szurkolók a magyar-svéd vb-selejtezőn című munkájával, Lakatos Péter Zoltán (szabadfoglalkozású) és Illyés Tibor (MTI) előtt.
A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó elismerést Somodi Ferenc (egyéni vállalkozó) nyerte el, míg a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Németh András Péter (Szabad Föld) lett.

Econtest by Eox