Négy nap múlva bezár a Sajtófotó Kiállítás

muosz.hu 2010. 04. 28.
Már csak négy napig látható a Magyar Nemzeti Múzeumban a XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás és A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma című kísérő kiállítás a Magyar Újságírók Országos Szövetsége rendezésében.

Fotók és fényképezőgépek
Az elmúlt év legjobb sajtófotóit felvonultató tárlaton megrázó és elgondolkoztató felvételek láthatók a romagyilkosságok helyszíneiről és a gyászoló családokról, a havadtői árvaház mindennapjairól, Felipe Massa autóversenyző súlyos balesetéről, a szélsőséges csoportok és a rendőrök közötti harcokról, az olaszliszkai lincselés ítélethirdetéséről, a kormányfőváltásról, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő és az afgán civilek életének egy-egy mozzanatáról.

Rácsodálkozhatunk korunk magyar irodalmának kiemelkedő személyiségeire, a Balaton Sound jellegzetes pillanataira, a testépítők kulisszatitkaira, a Formula1 belső világára, az 125 éves Operaházra, a 120 éves Fővárosi Nagycirkuszra, az urbanizálódott állatokra, és akár a színpompás jégmadarakra. Száz és száz fotó, amit érdemes megnézni.

A kiállításon a fotók mellett legendás riportergépeket és tartozékokat láthat a közönség Gadányi György gyűjteményéből.

Fotók és ruhák
A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma című tárlat azoknak a magyar fotográfusoknak a munkáiból mutat be válogatást, akik ennek a műfajnak a mestereivé váltak idehaza és külföldön a múlt századtól napjainkig.

A kiállításon többek között látható Munkácsi Márton Marlene Dietrichről 1940-ben készített fotója, Robert Capa 1948-as felvétele a Budapesti Ipari Vásár divatbemutatójáról, Friedmann Endre 1968-ban készített fotója Gábor Zsazsáról Budapesten a Rothschild Szalonban, Angelo Pál felvétele Márkus Emíliáról 1929-ben és Horty Istvánné, Edelsheim-Gyulai Ilona grófnőről 1940-ben, az 1930-as évek női viseletéről, az 1940-es évek fürdőruhadivatjáról, az 1970-es, az 1980-as évek divatjáról és a fiatal fotográfusok kiváló munkái.

A tárlatot viselettörténeti bemutató színesíti a Magyar Nemzeti Múzeum anyagából, amely három kiváló magyar divattervező - S. Hegyi Lucia, Náray Tamás, Zoób Kati - egy-egy ruhájával válik teljessé.

A kiállításról bővebb információ: www.sajto-foto.hu

Econtest by Eox