2008 legnépszerűbb magyar sajtófotója

emasa.hu december 18. 16:53
Kerekes M. István szabadúszó fotóriporter - Mosonmagyaróváron élő testnevelő tanár - képe nyerte a XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás közönségdíját. A tizenegy gyerekes favágó családjáról készült felvételt a szakmai zsűri az év elején Társadalomábrázolás-dokumentarista fotográfia (egyedi) kategóriában harmadik díjjal jutalmazta.

A favágó és gyerekei című képéért Kerekes M. István szabadúszó fotóriporter kapta a XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás közönségdíját. Az elismerést Kapitány Zoltán, a Magyar Telekom márkamenedzsment és online kommunikációs osztály vezetője adta át a cég székházában december 18-án. A nyertesnek a Magyar Telekom - mint a kiállítás főtámogatója - egy Nokia E52 típusú mobiltelefont ajánlott fel.
Kerekes M. István az eMasának azt mondta: nagyon büszke rá, hogy a fotóját választotta a legjobbnak a közönség. Szerinte a gyerekek arcáról leolvasható érzelem megérintette az embereket, és valószínűleg a képaláírás is sokat jelentett. A nyertes fényképen Benedek Béla favágó látható, tizenegy gyermeke közül néggyel, otthonukban, a Hargita megyei Zetelakán. A férfi reggeltől estig az erdőben dolgozott, a felesége pedig otthon maradt a kisebbekkel. A háttértörténethez tartozó megdöbbentő adalék, hogy nem sokkal a fotó elkészülte után az apa kis házuk padlásán felakasztotta magát.

Kerekes M. István a fotó elkészítésének pillanatáról elmondta, hogy a gyerekek éppen valamilyen mesefilmet néztek a tévében, az édesapa pedig mással beszélgetett. „Szándékosan csak az apát fényképeztem a gyerekekkel” - mondta a fotós, mivel a favágó igen durván bánt a gyerekeivel és a feleségével is. „Az egész család nagyon vad volt, a gyerekek először elbújtak, amikor meglátták a fényképezőt a kezemben - emlékezett vissza Kerekes M. István, aki többször felkereste a családot. - Az apa először nem is engedte, hogy fényképezzek, szép lassan barátkozott meg a helyzettel.”

Később aztán már neki is tetszettek a fotók, örült annak a képnek is, amellyel Kerekes M. István a Nők Lapja 2004-es fotópályázatát megnyerte. (Igaz, végül második lett, mert a lapnál felajánlott munkalehetőséget nem fogadta el.) A család egyelőre még nem tudja, hogy az apáról és négy gyerekéről készült kép díjazott lett. Kerekes M. István azt tervezi, hogy karácsonykor meglátogatja őket, és elviszi nekik a díjazott képet is.

Egyetértés a zsűri és a közönség között

A képet, amely kétszeres díjazott lett. A favágó és gyerekei ugyanis - a közönségdíj mellett - a Társadalomábrázolás-dokumentarista fotográfia (egyedi) kategóriában a harmadik díjat nyerte a pályázaton. Szigeti Tamás, a 2008-as sajtófotó-pályázat zsűrijének elnöke azt mondta a közönségdíj átadóján: ritka, hogy a szakmai zsűri és a közönség véleménye egybeessen, de nagyon örül annak, hogy Kerekes M. István fotójával ez történt. A XXVII. Sajtófotó Pályázaton Kerekes M. István még egy díjat kapott: a Halálzóna - Kiskapus című sorozatával a Társadalomábrázolás-dokumentarista fotográfia (sorozat) kategóriában második lett.

A hazai sajtófotók legnagyobb seregszemléje a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban, majd a debreceni Kölcsey Művelődési Központban, a miskolci Városi Művészeti Múzeumban valamint a pécsi Művészetek és Irodalom Házában volt látható, a kiállításra összesen mintegy harmincezren voltak kíváncsiak. A tárlat „országos turnéja” alatt a látogatók folyamatosan szavazhattak az általuk legjobbnak ítélt képre. A kiállításon bemutatott csaknem négyszáz kép és képriport közül 64 alkotásra érkeztek jelölések.

A szavazatok között igen nagy volt a szóródás, ám a legtöbb voksot Kerekes M. István képe kapta. A második helyezett Szalmás Péter (Népszava) lett Vízfal című fotójával, a harmadik helyen Szandelszky Béla (Associated Press) Dél-oszét konfliktus című képriportja végzett. (A képek megtekinthetők a Sajtófotó 2008 honlapján.)

Kerekes M. István először 2006-ban nevezett be a sajtófotó-pályázatra, és Gyurgyalagnász című sorozatával azonnal első díjat nyert a Természet és tudomány (sorozat) kategóriában. Tervei szerint a 2009-es versenyen is indul majd. Persze nemcsak ő, hanem mások is készülnek a pályázatra. Mint azt László Ágnes, a pályázat kommunikációs vezetője elmondta: december 5-e óta már több százan töltötték fel pályaműveiket. Korábban az ötfős zsűrinek csak magyar tagjai voltak, ám a XXVIII. Magyar Sajtófotó pályázaton a hét bíráló között egy cseh ( Jan Sibik) és egy amerikai ( Sam Stewart) szakember is szerepel.

Pályázni 2010. január 5-ig lehet verseny honlapján.

Econtest by Eox