A favágó és gyermekei – 2008 legnépszerűbb magyar sajtófotója

Foldgomb.hu december 19. szombat, 09:20
Kerekes István, a Földgömb rendszeres szerzőjének képe nyerte a XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás közönségdíját.

A kép emellett a Társadalomábrázolás-dokumentarista fotográfia (egyedi) kategóriában a harmadik díjat kapott, a Földgömb cikként is megjelent Halálzóna - Kiskapus című sorozata pedig a Társadalomábrázolás-dokumentarista fotográfia (sorozat) kategóriában második lett.
A nyertes fényképen Benedek Béla favágó látható, tizenegy gyermeke közül néggyel, otthonukban, a Hargita megyei Zetelakán.
„A gyerekek éppen valamilyen mesefilmet néztek a tévében, az édesapa pedig mással beszélgetett. Szándékosan csak az apát fényképeztem a gyerekekkel, mivel a favágó igen durván bánt a gyerekeivel és a feleségével is. Az egész család nagyon vad volt, a gyerekek először elbújtak, amikor meglátták a fényképezőt a kezemben. Az apa először nem is engedte, hogy fényképezzek, szép lassan barátkozott meg a helyzettel.”
A háttértörténethez tartozó megdöbbentő adalék, hogy nem sokkal a fotó elkészülte után az apa kis házuk padlásán felakasztotta magát.
A XXVII. Magyar Sajtófotó-kiállítás szervezői az idén is lehetőséget adtak a látogatóknak, hogy szavazzanak az általuk legjobbnak ítélt képre. Újdonság volt, hogy a közönségdíjas képre a kiállítás országos turnéja alatt folyamatosan lehetett voksolni. A hazai sajtófotók legnagyobb seregszemléje a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban, majd a debreceni Kölcsey Művelődési Központban, a miskolci Városi Művészeti Múzeumban valamint a pécsi Művészetek és Irodalom Házában volt látható, a kiállításra összesen mintegy harmincezren voltak kíváncsiak. A tárlat „országos turnéja” alatt a látogatók folyamatosan szavazhattak az általuk legjobbnak ítélt képre.

Econtest by Eox