Nehéz sorsú családról készült fotó vitte a közönségdíjat

Kulturpart.hu 2009. december 19. 13:25
Kerekes M. István fotóriporter A favágó és gyermekei című képe nyerte el a XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás közönségdíját, amelyet a nyertes pénteken vehetett át Budapesten.

A szervezők közlése szerint a fotó Benedek Béla favágót és gyerekei egy részét ábrázolja a Hargita megyei Zetelakáról. A nehéz sorsú család keservesen tudta megteremteni a napi betevőt kilenc gyermeküknek, a családapa reggeltől estig az erdőn dolgozott, míg az anya kénytelen volt otthon maradni a kisebbekkel. Nem sokkal a fotó elkészülte után Benedek Béla szerény kis házuk padlásán felakasztotta magát - olvasható az összegzésben.
A közönségdíjas kép a sajtófotó pályázaton harmadik díjat nyert a társadalomábrázolás-dokumentarista kategóriában.

A kép szerzője, Kerekes M. István szabadfoglalkozású fotóriporter, 2000-től vesz részt nemzeti és nemzetközi fotótárlatokon, pályázatokon. Mostanáig három világrész több mint 40 országában állították ki a fényképeit. Munkásságát több mint száz hazai és nemzetközi díjjal ismerték el. 2009 áprilisában a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) a fotóművészet terén elért eredményeiért a kiváló nemzetközi fotóművészi cím bronz fokozatával tüntette ki.

A szervezők közleménye felidézi, hogy a XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás szervezői az idén is lehetőséget adtak a látogatóknak, hogy leadják voksukat az általuk legjobbnak ítélt képre. Újdonság volt, hogy a képekre a kiállítás országos turnéja alatt folyamatosan lehetett szavazni.
A hazai sajtófotográfia legnagyobb seregszemléje 2009-ben először Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban, majd Debrecenben, Miskolcon és Pécsett volt látható.

A tárlaton bemutatott csaknem 400 kép, képriport közül 64 fotóra érkeztek közönségdíj-jelölések. A szavazatok között nagy volt a szóródás, a témák iránti érdeklődés széles skáláját jelzi, hogy az értékelt képek között egyaránt helyet kaptak a hír, a művészet, a sport, a társadalomábrázolás és a természet kategória alkotásai.
A marosvásárhelyi születésű, 32 éves Kerekes M. István képe után a második legtöbb szavazatot Szalmás Péter (Népszava) Vízfal című képe kapta, míg a közönségszavazás harmadik helyén Szandelszky Béla (Associated Press) Dél-oszét konfliktus című képriportja végzett, amely a Sajtófotó Pályázat 2008 Képriport kategória első díjasa lett.
Forrás: MTI

Econtest by Eox