Sivatagi show

Kategóriadíj:
Sport (sorozat)
1. helyezett
Veres Viktor
(Blikk)
Sivatagi show

Sivatagi Show
Január 27. -30. között rendezték meg az Egyesült Arab Emírségekben a hagyományos Al Ain Air Show-t. A világ minden tájáról érkeztek résztvevők, hogy bemutassák tudásukat a több mint százezer látogatónak.
Az orosz Russian Strizhi kötelék Mig-29-es vadászgépeivel infracsapdákat szórva dübörgött be a légtérbe.

Sivatagi Show
A légiparádénak több magyar résztvevője volt, köztük Veres Zoltán műrepülő európa bajnok. Zolinak régi álma vált valóra, köteléket repülhetett az Ethiad Airways Airbus 330-as óriásgépével. A magyar pilóta hét méter hosszú Extra-300-as műrepülőgépe eltörpült a közel hatvan méteres Airbus mellett.

Sivatagi Show
A pakisztáni Légierő is megmutatta mit tud, a közel negyven éves Cessna T-37 tipúsú gépekkel repülő pilóták színesre festették az eget.

Sivatagi Show
Célbaugrás: az egyik amerikai ejtőernyős "megkerülve a Holdat" érkezett a bemutatóra.

Sivatagi Show
A szaúdi légierő köteléke, a Saudi Hawks két szóló pilótájának szemberepülése. A látványos manőver során a két gép közti távolság néhány méter, egymáshoz viszonyított sebességük 1600 km/h.

Sivatagi Show
A litván Jurgis Kayris és az amerikai Jim LeRoy látványos, robbanásokkal és pirotechnikai bemutatóval fűszerezett légiharccal borzolták a nézők idegeit.

Sivatagi Show
Kötelékbukfenc a sivatag felett, a Royal Jordanian Falcons jobbkísérő pilótájának szemszögéből. A jordán légierő bemutatóköteléke Extra 300-as légcsavaros gépekkel repüli bemutatóját, a kötelékrepülés magasiskoláját bemutatva.

Sivatagi Show
Nem baleset történt, ez is a show része. Az amerikai Kent Pietsch hajmeresztő mutatványokkal szórakoztatta a közönséget. Az 1942-ben gyártott, citromsárga Interstate Cadet típusú repülőgépével manőverezve, egy meredek felhúzás közben egyszercsak leszakadt a jobb szárnyról a csűrőkormány lapja. Mindkét szárnyon található ebből a kormánylapból, ez dönti a repülőgépet a fordulóba. Bár rendkívüli eseménynek tűnt, nem történt semmi különös. A kormánylapot ugyanis Kent egy bowden és egy szerkezet segítségével leválasztotta a bekötési pontról, az alkatrész pedig szabadesésben hullott a földig. Leszállás után pedig két perc alatt visszaszerelték a szárnyra, hogy a következő bemutató csúcspontjaként ismét aláhulljon az égből.

Sivatagi Show
Ilyet is csak Al Ainban láthat az ember: hatalmas sikert aratott a kötelékrepülés Jim LeRoy Pitts Special műrepülőgépe és egy John Deer fűnyíró résztvételével. A látszat egy kicsit azért csal, a repülőeszközök csak rádiótávirányításu modellek.

Sivatagi Show
Így búcsúzott Veres Zoli a sivatagtól. Zoli számára kettős sikert hozott az airshow, az egyik siker az emlékezetes kötelék az Airbus 330-as óriásgéppel, a másik pedig világraszóló: a magyar pilóta megállás nélkül 408 orsót "tekert bele" hűséges Extra 300-as repülőgépébe. Ezzel hivatalosan is világrekordot állított fel, az eredményt a Guiness World Record helyszínen tartózkodó munkatársa hitelesítette. Az előző rekord tulajdonosa azért nem volt szomorú;Zoli a saját 306 orsós rekordját szárnyalta túl 102 plusz forgással...

Econtest by Eox