Sajtófotó 2008

Állatorvosi klinika az oktatás és a tudomány szolgálatában.
Az állatorvos érzelmi egyensúlyunk fenntartásában is segít a társállataink kezelésével, megmentésével

Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi kar.

A régi mondás szerint az orvos az embereket gyógyítja, az állatorvos az emberiséget. Az állatorvos nemcsak a fizikai egészségünkért dolgozik a közegészségügyi szempontból kifogástalan állati termék előállítása kapcsán, hanem érzelmi egyensúlyunk fenntartásában is segít a társállataink kezelésével, megmentésével. A jövő nemzedékének állatorvosait képző felsőoktatási intézményben tanulók a szakma trükkjeinek elsajátítása mellett tudományáguk fejlődésének közvetlen részei lehetnek. A fotósorozat egy új tudományos eredmény életútját mutatja be, a problémafelvetéstől a kutatási munkán át az eredmények oktatásba való integrálódásáig. 
Az állatorvoslás egyik leglátványosabb terület a sebészet. A felkészült sebészek műtéti megoldással hozzák helyre a problémát: eltávolítják, ami nem oda való, helyreállítják az eredeti anatómiai struktúrát.
Bizonyos esetekben az erőfeszítések ellenére az állat elpusztul. A patológusok a boncolás során sokkal több információhoz jutnak, mint a sebészek, vagy a belgyógyászok.
Ahogy egy másik mondás tartja: a kórboncnok minden tud, de akkor már sajnos késő. 
Nem késő viszont a jövő szempontjából. A boncolás mellett a mikroszkópos vizsgálatok olyan elváltozásokat fednek fel, amelyek tudományos szempontból is érdekesnek bizonyulnak. A kiegészítő bakteriológiai vizsgálat eredményét a hallgatók már a gyakorlat keretében láthatják. Az elpusztult állat másképpen reagált a normális körülmények között banálisnak mondható bakteriális fertőzésre. 
Esetünkben a kórszövettani vizsgálatot végző állatorvos felvette a kapcsolatot az egyetem sejtbiológiai laboratóriumával, ahol sejtfelületi receptorokkal és a programozott sejthalállal foglalkoznak. A laboratóriumban sejtvonalakat készítenek a megfelelő szövetekből, amelyeken vizsgálják a baktérium és a sejtek interakcióját. A laboratóriumi kutató a belgyógyászokkal konzultálva olyan javaslattal áll elő, amely segítségével a továbbiakban a hasonló elhullások száma csökkenthető. 
Az itt bemutatott példánál a kör hamar bezárult: az újdonság értékű eredményeket a hallgatók az előadáson hallják vissza. A diákok elégedettek: annak a kórképnek a kezeléséről tanulnak, amit saját maguk diagnosztizáltak.
Econtest by Eox