Sajtófotó 2008

A juhász

Szatmár legendás legelői elgazosodtak, a Kisalföld rétjei jórészt üresek, a Hortobágy pusztái állatokért kiáltanak. Mi lesz az aranyfüvű rétekkel, a gyémántos legelőkkel?  Hová lesznek a pásztorok állatok nélkül? Merre bujdosik el a pacsirta, a bíbic kiknek tápláléka az állatok járta dús legelő. Hol iszunk habos tejet, kinél kóstolunk ízes sajtot, hisz nem fejik a birkát. Mivé porlad tudománya csikósnak, gulyásnak, juhásznak?
Sáfián László a mesebeli juhász. Itt van, élő valóságban. Fején kerek, debreceni mestertől való kemény juhászkalap, vállán az öregapja cifra szűre, inge hófehér, fekete csizmája kivillan a szűr alól. Rátámaszkodik a kampóra. Lábánál a kutya, lesi a parancsát. A juhász nem moccan. Acélos kék szeme résnyire húzva, belenéz, és nem tudod, mire gondol. Szólt-e, vagy csak pisszeget? A kutya sovány kis keverék, már lohol, ugatva keríti a falkát, a birkák körzővel megrajzolt, szabályos körbe rendeződnek. Újabb parancsra ösvényt vág közéjük. Utána csapattá szedi szét őket. Újabb kurta parancsra érkezik, a kutya vágtatva intézkedik, a birkák most csigavonalba fejlődnek... Csak bámulok. A családjuk igazi juhászdinasztia. Nyolc éves volt, mikor az első kalapot csináltatta az apja neki. A kukoricaföldre reggel nyolc órakor kicsapta, este nyolckor beengedte a falkát. Apja rögtön jelezte,azzal nem lett juhász, hogy kalapot vágott a fejére, ilyen a juhászélet.Tudni kell a juh körül viselkedni. Nem lehet háborgatni, mindennek meg van a maga ideje, mikor kell vizet engedni, hogy kell egy fias juhhoz odamenni, hogy kell a hodályon végigmenni úgy, hogy a birka ne kelljen fel. A birkának az jó, ami az embernek. A nyugodt élet. Mert a birka tudja, mi a jó neki. A birka kunszelíd. Vagyis vad, sose szelídül meg egészen. A hodályt például nem állja. A karámban megriad. Ha meg kell fogni, inkább odakint fogja meg.
Törékeny Elmék

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2008 októberében adta közre a magyarországi pszichiátriai ellátásról szóló tanulmányát, melyben a legnagyobb problémaként  azt emelte ki, hogy hiányzik a szociális és rehabilitációs ellátórendszer a súlyos betegek számára. Ha nem történik változás, vészhelyzetbe kerül a magyar pszichiátria, mondta Matt Muijen, a WHO európai regionális tanácsadója. 
	A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) az egészségügyi reform alapelveivel egyetért, azonban a megvalósításával már nem – áll májusban kiadott közleményükben. A szervezet szerint ugyanis a kórházak átszervezésével és az ágyszámcsökkentéssel válságba került a lelki betegek gyógyítása. A szakmai szervezet azt is szóvá testte, hogy a pszichiátriai fekvőbeteg-ellátó kapacitás többségét kitevő krónikus és rehabilitációs ágyak „eltűntek”, az ágyszámleépítések kapcsán a mintegy 4000 aktív felnőtt pszichiátriai ágyból 3049 maradt, a pszichiátriai ellátásba bevont ágyak száma így az uniós átlag alá csökkent.
 	Az OPNI megszüntetésével megbízott Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek (EKI), amely a Lipót ingóságai mellett tartozásait is megörökölte, a tervezett 40 millió forint helyett csak 17 millió folyt be az OPNI eszközeinek árveréséből, így bizonytalan, hogy miből fogják fizetni az intézet bezárásának járulékos költségeit.
	Az 1996-ban műemlékké nyilvánított épület és a telek további sorsáról egyenlőre semmilyen hivatalos információ sincs, s bár az OPNI ingatlanja önmagában rendkívül értékes lenne, ennek eladásából sem származik majd biztosan nagy bevétel, mert a hatvanhektáros területen fekszik Buda ivóvízkészletének egyik tározója a telek tehát szolgalmi joggal terhelt, a Fővárosi Vízműveket az esetleges új tulajdonosnak a hét bármely napján be kell engednie a területre. Hogy így pontosan mennyit ér majd a telek, azt nem lehet tudni, mivel a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. még nem készített róla értékbecslést... 2008/12

1.kép 

	Kilátás a főépület tetejéről. Lipótmező 2008/03

2.kép

	Méltó helyre, a Magyar Tudományos Akadémia gondozásába kerül az egykori Országos és Pszichiátriai Intézet (OPNI) muzeális értékű gyűjteménye. A kollekciót Seilig Árpád elmeorvos alapította az 1910-1920-as években, amikor a "Lipót" másodorvosaként betegei alkotásait kezdte el gyűjteni. Jelenleg mintegy ezer műtárgy található a kollekcióban, amely két részre oszlik: az intézetben kezelt művészek alkotásaiból, valamint a nem hivatásos alkotók műveiből áll. 
	Kevésbé szerencsések azok az  ismeretlen alkotóktól származó, átütő erejű falrajzok, melyek az Opni padlásának fénytelen szegleteiben fedezhetőek fel.
Feltehetőleg személyiségzavarban szenvedő betegtől származó graffitti. 2008/02 

3.kép

	Tollár József (42) egy néhai beteg aki több mint hét éve kiséri nyomon az OPNI történetét. Pánikbetegséggel kezelték itt, majd sikeres gyógyulását követően ápolóként, később pedig az igazgatóságon dolgozott, jelenleg is az EKI alkalmazásában végzi a hosszas bezárással kapcsolatos teendőket. 	Azon szerencsés emberek egyike aki a 4 évig tartó gyógyszeres kezelés után tünetmentesen tudott visszaintegrálódni a társadalomba, de néha mint ezen a télen is, sajnos a stressz hatására kiújulnak pánikrohamai, de a gyors és hatékony kezelés után szerencsére hamar rendbejön. 2008/06

4.kép

	Erzsi (57) egy jelenleg is orvosi kezelés alatt álló beteg, jelenleg a Merényi kórházban kapott kertészeti munkát amit terápia szerűen végez, miután évekig főorvosi kérésre a Lipóton található teniszpályát tartotta rendben, ahova 2008 szeptemberig rendszeresen jártak a kiváltságos teniszezni vágyók, többnyire az intézet volt felsővezetői. 
	Erzsi Betgségét gyermekkori skarlát szövődményei okozták, 20 éves korában jelentkeztek először mániákus depressziós tünetei. 07/2008

5.kép

	Pince, Lipótmező. 06/2008

6.kép

	A gaz egyre nagyobb a lipót kertjében. 07/2008

7.kép

	Sós József (25) otthonában, a kertben, Százhalombattán.
Józsi LSD okozta hallucinációi miatt került a Lipótmezőre először 2005-ben, majd gyógyszerei elhagyásával próbálkozott, azóta összesen ötször volt fekvőbeteg különböző pszihiátriákon. 20 éves kora óta tanul művészetet, jelenleg is rendszeresen fest, édesanyja és nagyanyja bátorítására egyenlőre nem próbálkozik újra a gyógyszerek elhagyásával, így állapota sokat javult az utóbbi időben...10/2008 

8.kép

	Az OPNI Tündérhegyi részlegében még folyik a pszichoszomatikus és pszichoterápiás-rehabilitációs tevékenység. Az utolsó kis sziget ami megmaradt a budai erdők övezte nyugalmas környezetben. Gyula (51) őrként dolgozik itt, de a hely családias jellege és mérete miatt sokszor elhagyva helyét, az udvaron sétál és rendszeresen beszélget a betegekkel. 2008/08

9.kép

	Graffiti a padláson. 2008/04
Econtest by Eox