Capa és Sajtófotó-tárlat nyílik a Miskolci Galériában

kultura.hu 2010. 09. 28.
A Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum kettős kiállításmegnyitóra készül. A Magyar Nemzeti Múzeummal közös rendezésben a Robert Capa, illetve a Magyar Újságírók Szövetségével együttműködve a XXVIII. Magyar Sajtófotó kiállítást mutatják be szeptember 30-tól.

Robert Capa a huszadik század egyik legnagyobb fotográfusa. Képeit 2008-ban vásárolta meg a Magyar Nemzeti Múzeum a kulturális kormányzat támogatásával a New York-i International Center of Photography gyűjteményéből. A világhírű fotográfus munkáiból egy válogatást – 60 képet – mutatnak be Miskolcon. A tárlat, melyet kísérő rendezvények – rendhagyó történelem órák, tárlatvezetések – egészítenek ki, november 6-ig látogatható vasárnap és hétfő kivételével 9-17 óráig.

A Magyar Sajtófotó Kiállítást a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálya által kiírt sajtófotó-pályázat előzi meg, amelyre hivatásos és amatőr fotóriporterek több ezer képet küldenek be. A pályázat és a kiállítás iránti szakmai érdeklődést jelzi, hogy a 2009-es pályázatra 535 szerző pályázott 12 493 felvétellel. A kiállítás Debrecen és Pécs után kerül Miskolcra. A tárlat azoknak a magyar fotográfusoknak a munkáiból mutat be válogatást, akik ennek a műfajnak a mestereivé váltak idehaza és külföldön a múlt századtól napjainkig.

A kiállítás időtartama alatt – november 13-ig – A divat világa a fotográfiában tegnap és ma című kísérő kiállítás látható a miskolci Ifjúsági és Szabadidő Ház Fotógalériájában.

Econtest by Eox