Képben vagyunk! - XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás 2009

XXVIII. MAGYAR SAJTÓFOTÓ KIÁLLÍTÁS
A DIVAT VILÁGA A FOTOGRÁFIÁBAN - TEGNAP ÉS MA KÍSÉRŐ KIÁLLÍTÁS

2010. MÁRCIUS 19.-MÁJUS 2.

MAGYAR NEMZETI MÚZEUM

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2010. március 19. és május 2. között, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként ismételten a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezi meg a XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítást és A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma című kísérő kiállítást.

A hat héten át látható tárlaton, amelyet Parti Nagy Lajos, író nyitott meg, az elmúlt év legizgalmasabb pillanatait, természeti csodáit, drámai, örömteli, mulatságos élethelyzeteit, kivételes művészeti és sportteljesítményeit lehet felidézni.

ÉLET - KÉPEK 2009

Száz és száz fotó, amit érdemes megnézni

Az elmúlt év legjobb sajtófotóit felvonultató tárlaton megrázó és elgondolkoztató felvételek láthatók a romagyilkosságok helyszíneiről és a gyászoló családokról, a havadtői árvaház mindennapjairól, Felipe Massa autóversenyző súlyos balesetéről, a szélsőséges csoportok és a rendőrök közötti harcokról, az olaszliszkai lincselés ítélethirdetéséről, a kormányfőváltásról, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő és az afgán civilek életének egy-egy mozzanatáról. Rácsodálkozhatunk korunk magyar irodalmának kiemelkedő személyiségeire, a Balaton Sound jellegzetes pillanataira, a testépítők kulisszatitkaira, a Formula-1 belső világára, a 125 éves Operaházra, a 120 éves Fővárosi Nagycirkuszra, az urbanizálódott állatokra, és akár a színpompás jégmadarakra.

A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma

A tárlat azoknak a magyar fotográfusoknak a munkáiból mutat be válogatást, akik ennek a műfajnak a mestereivé váltak idehaza és külföldön a múlt századtól napjainkig.
Olyan mesterek képei kerülnek bemutatásra, mint példáulAngelo, Escher Károly, Gink Károly, Halmi Béla, Inkey Tibor, Kallós Oszkár, Kálmán Béla, Kublin János, Kublin Tamás, Lajos György, Munkácsi Márton, Pécsi József, Robert Capa, Rónai Dénes, Rozgonyi Dezső, Samai Antónia, Seidner Zoltán, Sziklai Dezső, Vajda M. Pál, Várkonyi László.
Érdekességnek ígérkeznek Ács Irén, Bara István, Baricz Katalin, Farkas Tamás és Fenyő János, Friedmann Endre, Molnár Edit fotói, és annak a fiatal fényképészgenerációnak - Aknay Csaba, Dobos Tamás, Hajdu András, Hapák Péter, Krasznai Zoltán, Lábady István, Nánási Pál, Sárosi Zoltán, Tombor Zoltán - az alkotásai, akik ma ugyanúgy a divatfotózás élvonalában állnak itthon és a nagyvilágban, mint neves elődeik.
A magyar fotográfusokról eddig is tudtuk, hogy világhírű mesterei a szakmájuknak, de igazából most - a gyűjtőmunka alatt - derült ki számunkra is, hogy a divatfotósok is ott állnak az élvonalban. És nem csupán azok, akik már nincsenek közöttünk, de a mai harmincas korosztály tagjai is, akik közül többen - csakúgy, mint elődeik - a divatvilág meghatározó helyszínein, Milánóban, New Yorkban, Londonban, Párizsban értek el nagyobb elismertséget, mint idehaza.
A kiállításon a nagy mesterek alkotásai közül többek között látható Munkácsi Márton Marlene Dietrichről 1940-ben készített fotója, Robert Capa 1948-as felvétele a Budapesti Ipari Vásár divatbemutatójáról, Friedmann Endre 1968-ban készített fotója Gábor Zsazsáról Budapesten a Rothschild Szalonban, Angelo Pál felvétele Márkus Emíliáról 1929-ben és Horty Istvánné, Edelsheim-Gyulai Ilona grófnőről 1940-ben, az 1930-as évek női viseletéről, az 1940-es évek fürdőruhadivatjáról, az 1970-es, az 1980-as évek divatjáról és a fiatal fotográfusok kiváló munkái.

A tárlatot viselettörténeti bemutató színesíti a Magyar Nemzeti Múzeum anyagából, amely három kiváló magyar divattervező - S. Hegyi Lucia, Náray Tamás, Zoób Kati - egy-egy ruhájával válik teljessé.

Fényképezőgépek és tartozékok

Különlegességek. Önmagukban is műalkotások. A fotótechnikai történeti kiállításon legendás riportergépeket és tartozékokat láthat a közönség Gadányi György gyűjteményéből.
Gadányi György, fotóművész, fotótörténész, a Képzőművészeti Egyetem tanára, 1960-tól gyűjti a fényképezés történetére vonatkozó tárgyi és egyéb emlékeket. Gyűjteménye mára több ezer darabra tehető, és felöleli a fényképezéshez vezető úttól, a festőket segítő optikai eszközöktől a digitális technikáig az eszközök, eljárások, irodalom, végtermék szinte egész területét.
A sajtófotó-kiállítás részeként látható többek között az a Hasselblad 500 C készlet objektívekkel, amelynek egy másik példányát Neil Armstrong, az Apollo-11 parancsnoka a Holdra szállás után, 1969. július 20-án kiengedte a kezéből, és az talán még ma is kering valahol a világűrben. Ugyancsak figyelemre méltó az 1910-es évekből származó műtermi fényképezőgép 30×30 cm Rodenstock portréobjektívvel vagy Balogh Rudolf 1926-ban használt R. B. Auto Graflex, Tessar 4,5/180 fényképezőgépe és a Contax II. Sonnar 1/5/50, amellyel Escher Károly fényképezett 1936-ban.

Premier

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján - 2010. március 18-án 17.00 órakor - kerül bemutatásra AZ ÉV FOTÓI című könyv, amely a 2009-es sajtófotó-pályázatra beérkezett képekből ad bőséges áttekintést Bánkuti András szerkesztésében.

Közönségszavazás

Várjuk a szavazatokat a XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás (kivéve kísérő kiállítás) közönségdíjas képére Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban és az országjáró körút állomásain: Debrecenben a Kölcsey Művelődési Központban, Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában, Balatonfüreden a Városi Művelődési Központban és Miskolcon a Miskolci Galériában.
Eredményhirdetés: 2010. decemberében.
A közönségdíj díjfelajánlója: a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft.

A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként, a nagyközönség számára 2009. március 19. és május 2. között látogatható.

A kiállítás rendezője: Szalay Zoltán Táncsics- és Pulitzer-emlékdíjas fotóriporter

Társrendező: Túry Gergely, a HVG fotóriportere

Rendező szervezetek:

Magyar Újságírók Országos Szövetsége, Magyar Nemzeti Múzeum

Econtest by Eox