Robert Capa-kiállítás és díjnyertes sajtófotók a Galériában

minap.hu 2010. 08. 18.
A Miskolci Galériában csütörtöktől november 6-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen szervezett Robert Capa-kiállítás, illetve a XXVIII. Magyar Sajtófotó kiállítás. Különleges korabeli divatképek, sportfotók, díjnyertes fotók is megtekinthetők és számos kísérőrendezvényt is rendeznek október folyamán.
A két kiállítás megnyitója előtt sajtótájékoztatót tartottak, melyen részt vett a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, L. Baji Etelke, illetve Szalay Zoltán Táncsics- és Pulitzer emlékdíjas fotóriporter, a sajtófotó-kiállítás kurátora. 937 Robert Capa-fotót vásárolt meg a magyar állam 2009. végén, mintegy 835 000 dollár értékben, az amerikai Magnum fotóügynökségtől. Ez a közel ezer kép a három Capa-mestersorozat utolsó darabja, az első New Yorkban található, a második Tokióban, így kuriózumnak mondható, hogy Európa országai közül éppen Magyarországon tekinthetők meg az értékes fotók.

„Capát a Spanyolországban készített felvételei tették világszerte ismertté. 1939-ben az Amerikai Egyesült Államokba települt, majd a ’40-es években a Life magazin fotóriportereként dolgozott a második világháború több hadszínterén – amelyről Steven Spielberg is készített dokumentumfilmet. 45 után fotózta Izrael állam megalakulását és az indokínai háborút.” – ismertette a fotóművész munkásságát L. Baji Etelke, majd hozzátette: „Robert Capa minden idők egyik legnagyobb fotóművésze. 47 kép kerül most kiállításra, döntően hadiképek, de néhány portrékép is van közöttük. Capa talán azért vált világhírűvé, mert minden kép az adott történés centrumában készült, jelszava ez volt: ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.”

A sajtófotó kiállítás közel 400 fotót tartalmaz, országos körút keretében kerül bemutatásra. Utolsó állomás Miskolc, de Debrecenben, Budapesten és Pécsett is látható volt a kiállítás, a Pécs2010 kulturális programsorozat részeként a nyár folyamán. Szalay Zoltán, a MUOSZ oszlopos tagja, Pulitzer-emlékdíjas fotóriporter szerint mind a Capa-kiállítás, mind a sajtófotó-tárlat különleges a maga nemében. A kiállítás kurátora hozzátette: „A XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítást kíséri „A divat világa a fotográfiában – tegnap és ma" címet viselő tárlat. Ritkaságnak számít több korabeli ’30-as, ’40-es évekbeli divatkép is, többek között Karády Katalin is megtekinthető az egyik fekete-fehér fotón. Hadd említsem meg a művészi fotók rajongói számára, hogy Budapesten október .6-án Munkácsy Márton 300 képből álló kiállítását rendezik meg a Ludwig Múzeumban.” 

fotó: Búzafalvi Tamás

Econtest by Eox