ÉLET -KÉPEK 2010-ből

Kiváló pályaművek nem csak a vörösiszap tragédiáról
Négy külföldi fotográfus vett részt a Magyar Sajtófotó Pályázat 2010 zsűri munkájában

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett Magyar Sajtófotó Pályázat 2010-re 323 regisztrált szerző 8548 felvételt küldött be.

A nevezési díj bevezetésével számítani lehetett arra, hogy valamelyest változni fog a pályázaton indulók száma, de az érdeklődés így is jelentős volt.
A 2011. január 5-én zárult nyílt pályázatra, 13 kategóriában, a 2010. január 1. és 2010. december 31. között készült képeket lehetett beküldeni. A társadalomábrázolás dokumentarista fotográfia kategóriába beadható volt olyan pályamű is, amely több éven keresztül készült.

A beérkezett pályaművek kategóriánkénti megoszlásában az elmúlt évekhez képest nem történt alapvető változás. A legtöbb felvétel 550 db az emberábrázolás-portré (egyedi), 538 db a természet és tudomány (egyedi), 322 db a hír-esemény fotó és 379 db a művészet (egyedi) kategóriában érkezett.
Érdekesség, hogy a tavalyi évhez képest, arányában jelentősen nőtt és az elmúlt évi darabszámot is meghaladva, 466 képet küldtek be a pályázók a sport egyedi kategóriába. Arányaiban jelentősen kevesebb kép érkezett be a társadalomábrázolás egyedi kategóriába, míg a sorozat kategóriában jelentős versengés várható.

A Sajtófotó Pályázat 2010 zsűrizésére 2011. január 14. - 16. között került sor a MÚOSZ székházában, ahol az elmúlt évekhez hasonlóan a zsűrizés nyilvános volt és azt bárki figyelemmel kísérhette a Fotoklikk internetes portálon is.
A hét tagú zsűri elnöke Thomas Szlukovenyi, (Szlukovényi Tamás),kanadai állampolgár, World Press Photo díjas fotográfus, aki hat éven át töltötte be a Reuters „Global Picture News Editor” pozícióját. Fotós karrierjét Budapesten kezdte, majd a kanadai Globe and Mail-nél folytatta, ahonnan 1990-ben került a Reuters-hez, a világ egyik vezető hírügynökségéhez.
Az eredeti elképzelések szerint ismételten a zsűri tagja lett volna Marián Pauer szlovák fotográfia történész, a pozsonyi Jogi Egyetem média karán a fotótanszék vezetője, de betegsége miatt le kellett mondani a részvételt.
A zsűri külföldi tagjai: Filip Horvat, aki a közelmúltig az AP horvátországi fotóriportere volt, Jan Sibik cseh fotográfus, és Sam Stewart fotóriporter, képszerkesztő NPPA USA. Magyar tagok: Barakonyi Szabolcs,az Index fotóriportere ifj. Vitray Tamás operatőr, a National Geographic Magyarország vezető szerkesztője és Kovács Bence szabadfoglalkozású fotóriporter, korábban a Népszabadság munkatársa.

A zsűri, a pályázatban meghirdetett kategóriák között nem osztotta ki a Művészet (egyedi) kategória I. és III. díját. Ugyanakkor a Természet és tudomány (egyedi) kategóriában 3 db II. díjat, ítélt oda.

A legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ Nagydíjat Huszti István, az Index fotóriportere érdemelte ki Túlélők című fotójával.

A legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíjat Kállai Márton, a Szabad Föld fotóriportere nyerte el a Fapados konditerem című sorozatával, amellyel a Sport (sorozat) kategória I. díját is megkapta.
A legjobb hírképért járó Escher Károly különdíjban Kovács Tamás, az MTI fotóriportere részesült a Vöröslő fájdalom című fotójával. Ezzel a képpel elnyerte még a hír-esemény kategória I. díját is.
A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton díjat Kurucz Árpád, a Népszabadság fotóriportere érdemelte ki, aki egyben elnyerte a Képriport kategória I. díját Vörösiszap c. sorozatával, a Képriport kategória III. díját Árvíz c. sorozatával és a Természet és tudomány (egyedi) kategória III. díját Hőség c. fotójával.

A vidéken dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó díjat, a Természet és tudomány (egyedi) kategória II. díját Sárga c. képével és az Emberábrázolás - portré (egyedi) kategória III. díját Sors c. fotójával Kerekes M. István szabadfoglalkozású fotóriporter, a XXVII és a XXVIII. Magyar Sajtó Kiállítás közönségdíjasa nyerte.

A 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó elismerést Stiller Ákos, a hvg.hu fotóriportere kapta, aki egyben elnyerte a Képriport kategória II. díját a Vörösiszap Tragédia c. sorozatával és az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória II. díját Remény c. képével.

Vélemények a zsűri tagjaitól

Tamas Szlukovenyi, a zsűri elnöke:

Igen magas szintű volt a verseny. Hosszú és kemény munka után igen jó eredményre jutottunk. Nagyon jó érzés számomra, hogy visszajöttem Magyarországra és ennyi idő után részese lehettem a magyar fotós közösségnek és hasznos, szép munkát végeztünk.

Az eredmény nagyon jó!Nyilvánvaló - és erre előre lehetett számítani -, hogy a vörösiszap katasztrófa helyszínén készült fotók domináltak a pályázaton. De azért más témakörökben is készültek nagyon jó munkák. Gratulálok a magyar fotósoknak és csak bíztatni tudom őket arra, hogy a most látott színvonalon folytassák a munkájukat. Mindabból, amit most láttam ugyanarra szintre helyezem őket, mint akikkel korábban volt szerencsém dolgozni. Nem számít, hogy honnan jön valaki, csak az számít, hogy mennyire érzi a képi világ erejét és mennyire akar vele valamit megmutatni a világnak.

Samaruddin Stewart, média szakértő:

Az idei pályázat anyaga rendkívül erős volt,bemutatva sok, az év során történt fontos magyarországi eseményt - a politikától kezdve a természetig, a boldogságtól és az örömtől kezdve a tragédiáig. Ennél a pontnál szeretném kifejezni együttérzésemet mindazokkal, akiket érintettek az árvizek és az iszap-tragédia, és amelyeket megjelenítettek a képek több kategóriában is. Elmondhatom: ezeket a tragédiákat ábrázoló fotók jól mutatják a magyar újságírók professzionalizmusát, részvétét és tiszteletét, miközben bemutatták az eseményeket és az azokkal járó emóciókat.

Filip Horváth, aki a közelmúltig az AP horvátországi fotóriportere volt:
Egynéhány kategóriában nem voltak különösebben remek képek ahhoz, hogy minden díjat kiosszunk, más kategóriákban, mint pl. a természet, sport és hír, elképesztően magas színvonalú anyagot láttunk, ami rendkívül megnehezítette a legjobb fotók kiválasztását. A munka végeztével, amikor megtudtuk minden alkotó nevét, hogy kiválaszthassuk 2010 legjobb fiatal fotósát, kellemes meglepetésként szolgált, hogy a legjobb képek között sok fiatal magyar fotós munkája volt. Ez garancia lehet arra, hogy az elkövetkező években még több magyar sajtófotóval találkozhatunk majd.

Barakonyi Szabolcs, az Index fotóriportere:
Nagyon örültem a felkérésnek, hogy vegyek részt a zsűrizésben, mert úgy éreztem, hogy van véleményem az évente meghirdetésre kerülő pályázatokról, így belülről nézve a zsűri munkáját, nagy élményt jelentett. Szlukovényi Tamás remek zsűri elnök volt, aki kiválóan összetartotta és vezette a társaságot. Voltak kategóriák, amelyekbe sokkal erősebb anyagokat vártam, és kifejezetten csalódást okozott a felhozatal a társadalomábrázolás egyedi kategóriában. Bejött a papírforma, a vörösiszapról és a 2010-es tavaszi árvízről készült képek domináltak a pályázatokba, de ez volt a két legsúlyosabb esemény, ott volt az egész szakma, így értelemszerűen ezekből a pályázati anyagokból kerültek ki a nyertesek is. Én nem fotóztam ezeken a helyszíneken, de a kollegám Huszti István igen és ő nyerte a MÚOSZ Nagydíját. Nagyon örülök annak is, hogy a sport (sorozat) kategória első helyezettje, Kállai Márton, a Szabad Föld fotóriportere kapta meg az André Kertész Nagydíjat is a Fapados konditerem c. sorozatáért, mert ezt éreztem a leginkább emberközpontú anyagnak. Meggyőződésem, hogy az egyik legjobb anyaga az idei sajtófotó pályázatnak.

A sajtófotó pályázat sajtóanyaga, a díjnyertes fotók megtekinthetők::
http://www.sajto-foto.hu/2010/dijazottak

Letölthetők:
http://www.sajto-foto.hu/2010/letoltes

DÍJFELAJÁNLÓK

NAGYDÍJAK:
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Oktatási és Kulturális Minisztérium
Pro Cultura Urbis Alapítvány

KÜLÖNDÍJAK:
Cultiris Kulturális Képügynökség, Népszabadság szerkesztősége, Pannon Lapok Társasága,
Sajtószakszervezet, Szabad Föld szerkesztősége

KATEGÓRIADÍJAK:
Blikk szerkesztősége, Canon Hungária Kft., Fotó Videó szerkesztősége, HVG
szerkesztősége, Magyar Távirati Iroda nonprofit Zrt., Metropol szerkesztősége, Népszabadság
szerkesztősége, NIKON Kft., TV2.

A díjak átadására a XXIX. Magyar Sajtófotó Kiállítás és a Magyar fotósok a világ élvonalában című kísérő kiállítás ünnepélyes megnyitásának napján, 2011. március 25-én kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeumban.
A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként, a nagyközönség számára 2011. március 26. - május 8. között látogatható.

Szakmai főtámogató: Ringier Kiadó Kft.

Technikai főtámogató: Canon Hungária Kft.

Médis főtámogató: HVG

Technikai támogató: FotoKlikk.hu

A kiállítás rendezője: Szalay Zoltán, Táncsics- és Pulitzer Emlékdíjas fotóriporter.

Rendező szervezetek: Magyar Újságírók Országos Szövetsége, Magyar Nemzeti Múzeum.

A kiállítás a budapesti helyszínt követően több vidéki városban - többek között Debrecen, Pécs, Mosonmagyaróvár, Miskolc - is bemutatásra kerül.

Econtest by Eox