KÉPBEN VAGYUNK! Dráma, szépség, hangulat, küzdelem, humor 2010-ben.

Mi voltunk a szereplői, a szurkolói, a nyertesei, a vesztesei. Száz és száz fotó, amit érdemes megnézni.

Ez a XXIX. MAGYAR SAJTÓFOTÓ KIÁLLÍTÁS.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2011. március 26. és május 8. között, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként ismételten a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezi meg a XXIX. Magyar Sajtófotó Kiállítást és a Magyar fotósok a világ élvonalában című kísérő kiállítást.
A hat héten át látható tárlaton az elmúlt év legizgalmasabb pillanatait, természeti csodáit, drámai, örömteli, mulatságos élethelyzeteit, kivételes művészeti és sportteljesítményeit lehet felidézni.
A 2010-es tavaszi árvíz és vörösiszap-katasztrófa megrázó és elgondolkoztató felvételei mellett számtalan egyéb érdekes, elgondolkodtató és mosolyra késztető fotó villantja fel azokat a történéseket, amelyek visszaadják azt a sokszínűséget, amely szűkebb és tágabb világunkra jellemző.
Képek az aszkétaéletű, egykor első osztályú ökölvívó, Csukrán Mihály saját építésű, újfehértói sporttelepének hétköznapjairól, a fiatalokat a világhálón meghódító, gördeszkázó gáborjánházai plébánosról, egy lebontásra ítélt belvárosi társasházba önkéntesen beköltözött punkok világáról, az utcán élőkről, a szlovákiai cigánytelepek köré épített betonfalakról.
Képek Pécsről, mint Európa Kulturális Fővárosáról, a világhírű, kizárólag férfiakból álló Les Ballets Trocadero de Monte Carlo társulat budapesti fellépéséről, a magyar kortárs művészekről és alkotásaikról, a mohácsi busójárásról, a 2010-ben még megrendezett Operabálról, a mostanság felturbózott lakodalmakról, a szíriai Margat várának feltárásáról.
Képek a 2010-es országgyűlési választások kampánykörútjairól, a New Yorkban élő orosz közösségről, a repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Lech Kaczynski lengyel államfő temetéséről, a Romániában kisebbségben lévő moldvai csángókról. Képek a 2010-es budapesti úszó-Európa-bajnokság férfi műugróiról úgy, ahogyan eddig még soha nem láthattuk őket.
Képek a triatlon-világbajnokságról, a világhírű agarakról, ismert és közkedvelt személyiségekről. Képek a tél fehérségébe burkolódzó erdélyi tájról és az ócsai láperdő titokzatos lényeiről.

Magyar fotográfusok a világ élvonalában

Magyar tudósok. Magyar zeneszerzők. Magyar fotográfusok. Az elmúlt évszázadtól napjainkig ők azok, akik tehetségükkel, tudásukkal, teljesítményükkel nem csupán maguknak, de Magyarországnak is tekintélyt és hírnevet szereztek. A világ élvonalában álltak és állnak ma is.
Ez a tárlat azoknak a magyar fotográfusoknak a munkáiból mutat be válogatást, akik az 1955-ben indított World Press Photo pályázaton - a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotóversenyén - az elmúlt évtizedekben díjat, díjakat nyertek. Ez a válogatás először kerül így bemutatásra.
A World Press Photo pályázaton díjat nyert magyar fotósok listája figyelemre méltó:

Benkő Imre, Dezső Tamás, Gárdi Balázs, Farkas József, Fejes László, Friedmann Endre, Komlós Tibor, Korniss Péter, Lakatos Péter Zoltán, Pólya Zoltán, Révész Tamás, Soós Lajos, Szentpéteri L. József, Szigetváry Zsolt, Szlukovényi Tamás, Török László, Vadas Ernő, Wéber Lajos.

A dagerrotípiától a digitális kameráig

Történelmi korszakok fényképezőgépei Gadányi György gyűjteményéből

A dagerrotípia volt a legelső fényképészeti eljárás.
Használata az 1850-es évek elején már széles körben elterjedt. Az ezüstözött rézlemezt polírozták, tisztították, majd jód- (később bróm- vagy klór-) gőzben érzékenyítették, míg a lemez sötétsárga színűvé nem vált. A fényérzékeny lemezt a kamerába helyezve exponáltak. Speciális előhívóládában, gyertyával, borszeszégővel melegített higany gőzével hívták elő, amit ezt követően nátriumtioszulfátban fixáltak.
A dagerrotípia a mai értelemben nem volt sokszorosítható, így minden, ami megmaradt, az egyedi műtárgy.
Az újságok illusztrációi a fényképezés kezdetekor metszetek voltak, melyeket dagerrotípiákról és képekről készítettek.
Idővel a fényérzékeny anyagok egyre érzékenyebbek lettek, és a gyorsan továbbítható film felváltotta az üveglemezt. A zoom, a különböző látószögű teleobjektívek, a magas érzékenységű filmek egyre több lehetőséget és segítséget jelentettek a fotográfusoknak.
A kiállításon néhány igazán különleges, egyedi példány látható a századokat átívelő technikatörténetből.

Közönségszavazás

Várjuk a szavazatokat a XXIX. Magyar Sajtófotó Kiállítás (kivéve kísérő kiállítás) közönségdíjas képére Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban, és az országjáró körút állomásain, többek között: Debrecenben a Kölcsey Művelődési Központban, és Miskolcon a Miskolci Galériában.
Eredményhirdetés: 2012 márciusában, a XXX. Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján.

A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban - a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként - a nagyközönség számára 2011. március 26. és május 8. között látogatható.

Econtest by Eox