Zsűritagok véleménye, üzenete

Sam Stewart média szakértő
Köszönet mindazoknak, akik vállalják a „történelem szeme” szerepét.

Nemrégiben az a megtiszteltetés ért, hogy ismételten felkértek, legyek tagja a budapesti Magyar Sajtófotó Pályázat zsűrijének. Három napon keresztül a sajtófotó zsűri alaposan végignézett több ezer benyújtott képet, amelyek 2010-ben készültek magyar és nemzetközi eseményekről.

Az idei pályázat anyaga rendkívül erős volt,bemutatva sok, az év során történt fontos magyarországi eseményt - a politikától kezdve a természetig, a boldogságtól és az örömtől kezdve a tragédiáig. Ennél a pontnál szeretném kifejezni együttérzésemet mindazokkal, akiket érintettek az árvizek és az iszap-tragédia, és amelyeket megjelenítettek a képek több kategóriában is. Elmondhatom: ezeket a tragédiákat ábrázoló fotók jól mutatják a magyar újságírók professzionalizmusát, részvétét és tiszteletét, miközben bemutatták az eseményeket és az azokkal járó emóciókat.
Arról tájékoztattak, hogy az idei zsűri volt a legnemzetközibb a sajtófotó történetében: 7 szakember vett részt a munkában Magyarországról, valamint Horvátországból, a Cseh Köztársaságból, Kanadából és az Amerikai Egyesült Államokból. Ez a sokoldalú zsűri pozitív keveréke volt a különböző háttérrel, gyakorlattal és perspektívával rendelkező sajtómunkásoknak, amely lehetővé tette az élénk, konstruktív vitát sok képpel kapcsolatban. További előnye, hogy a nemzetközi zsűri segítségével sikerül bemutatni a nagyszerű magyar fotográfiát a világ számára.

Mint minden versenynél, most is felmerült néhány javaslat arra, hogyan lehetne javítani és áramvonalasabbá tenni a pályázatot.
Javaslatom a szervezők számára, hogy gondolják át a kategóriák lebontását, és esetleg alakítsanak ki többet, hogy jobban és precízebben lehessen kategorizálni a képeket. Példa lehetne erre, hogy több részre bontsák a nagy kategóriákat, mint a Sportot Sport Akcióra (elkapott csúcspillanatok játék közben) és Sport Riportra (sporttal kapcsolatos történetekről szóló képek, amelyek nem játék közben készültek).
Ugyancsak elképzelhetőnek tartom, hogy újabb kategóriákat állítsanak fel, mint például Politika, amely segítene megkülönböztetni a politikai fotókat más hírektől, eseményektől, amelyek nagyban eltérhetnek tartalmukban és megítélésükben.

Összefoglalva:szeretnék személyesen is gratulálni az összes győztesnek, és megköszönni mindazoknak, akik időt, energiát és szponzorációt áldoztak, hogy lehetővé tegyék a Magyar Sajtófotó Pályázatot. Szeretném köszönetemet és hálámat kifejezni az összes sajtófotósnak, akik továbbra is készítenek ilyen csodás képeket, elősegítve a társadalom tájékoztatását, és akik vállalják a „történelem szeme” szerepét.

Sam Stewart
Recently, I was honored to be a returning judge for the Magyar Sajtófotó competition held in Budapest. Over three days, the Sajtófotó jury carefully viewed thousands of image submissions that covered top Hungarian and international events in 2010. This year's image submissions were extremely strong and reflected the many important news events of Hungary during the past year -- from politics, to nature, to happiness & joy, to disaster. On that note, I would like to extend my sympathy to all those affected by the flooding and sludge disasters that were represented in many of the submission categories. I can say that the photos covering these topics showed the professionalism, compassion, and respect of Hungarian journalists while showcasing the strong emotions and facts of the events.
I was informed that this year's jury was the most international in Sajtófotó history, bringing together 7 professionals from Hungary as well as Croatia, Czech Republic, Canada, and the United State of America. This diverse jury facilitated a positive mix of press practitioners with different backgrounds, experiences, and perspectives that allowed for lively, constructive debate over many photos. Another additional benefit of this international jury will be to help elevate the visibility of such great Hungarian photography to the world.
As with any competition there remains some recommendations for improvements and streamlined processes. One suggestions to the organizers moving forward would be to re-examine the breakdown of categories and possibly to add more to help categorize images to more precise areas. One example would be to split large categories such as Sports into Sports Action (peak moments caught during game play) and Sports Feature (non-game action photos to include features). Additionally, there may also be ways to create completely new categories, such as Politics to differentiate political photos from other news events to help judge topics that can differ greatly.
In summary, I would like to personally congratulate all the winners and thank everyone who dedicated their time, energy, and sponsorship expense to make the Sajtófotó competition possible. Also, a huge thanks and gratitude to all the press photographers who continue to make such great images, help inform society, and continue to act as "the eyes of history."

Barakonyi Szabolcs, az Index fotóriportere

Az ilyen nagy létszámú és nemzetközi összetételű zsűri ítélete kikezdhetetlen.

Először vettem részt a zsűrizésben, de díjakat már nyertem a sajtófotó pályázaton. A társadalomábrázolás-dokumentarista kategória második helyezését és a természet és tudomány (egyedi) kategória harmadik helyezését a 2007-ben készült anyagaimmal. Akkor nagyon örültem, de utána már nem is pályáztam. Kipipálós alkat vagyok, mert nehezen viselem el a stresszt, ami a versenyzéssel jár.
Nagyon örültem a felkérésnek, hogy vegyek részt a zsűrizésben, mert úgy éreztem, hogy van véleményem az évente meghirdetésre kerülő pályázatokról, és így belülről nézve a zsűri munkáját, az nagy élményt jelentett. Úgy gondolom, hogy az ilyen nagy létszámú és nemzetközi összetételű zsűri ítélete kikezdhetetlen. Volt olyan zsűritag, akivel szinte mindenkor ellentétesen szavaztam, próbálgattuk egymást és nyilván neki és nekem is voltak szívügyeim, amikért kiálltam, de a végeredmény elfogadható lett a számomra.
Szlukovényi Tamás remek zsűri elnök volt, aki kiválóan tudta összetartani és vezetni a társaságot. Vele sokszor egyetértettünk és voltak tanulságos beszélgetésink elvi és morális kérdésekről, amelyeket nagyon élveztem.
Voltak kategóriák, amelyekbe sokkal erősebb anyagokat vártam, és kifejezetten csalódást okozott a felhozatal a társadalomábrázolás egyedi kategóriában. Bejött a papírforma és a vörösiszapról és a 2010-es tavaszi árvízről készült képek domináltak a pályázatokba, de ez volt a két legsúlyosabb esemény, ott volt az egész szakma, így értelemszerűen ezekből a pályázati anyagokból kerültek ki a nyertesek is. Én nem fotóztam ezeken a helyszíneken, de a kollegám Huszti István igen és ő nyerte a MÚOSZ Nagydíját.
Nagyon örülök annak, hogy a sport (sorozat) kategória első helyezettje, Kállai Márton, a Szabad Föld fotóriportere kapta meg az André Kertész Nagydíjat is a Fapados konditerem c. sorozatáért, mert ezt éreztem a leginkább emberközpontú anyagnak. Az egyik legjobb anyaga az idei sajtófotó pályázatnak.
Ahol ugyancsak több és erősebb pályázati anyagokat várnék, az a Bulvár, humor, zsáner kategória, hiszen ebben a műfajban is tere van az analitikusabb szemléletnek, vagy koncepciónak, amit akár egy év alatt meg lehet valósítani. Nagyon szeretem ezt a műfajt, de azt is tudom, hogy a napi, taposó munkában résztvevő kollegáknak nem marad erre idejük, sem energiájuk. Holott a közönség igencsak vevő lenne rá.

Filip Horvat

A természet, sport és hír kategóriákban elképesztően magas színvonalú anyagot láttunk.

Szeretném megköszönni a vendéglátást és azt a lehetőséget, hogy részt vehettem 2010 legjobb magyar sajtófotóinak kiválasztásában.
Annak ellenére, hogy világszerte - elsősorban a nyomtatott sajtót sújtó pénzügyi nehézségek miatt - nehéz időszakot él meg a sajtófotózás, úgy tűnik mintha ez nem érintette volna Magyarországot. Bár egynéhány kategóriában nem voltak különösebben remek képek ahhoz, hogy minden díjat kiosszunk, más kategóriákban, mint pl. a természet, sport és hír, elképesztően magas színvonalú anyagot láttunk, ami rendkívül megnehezítette a legjobb fotók kiválasztását.
Nagyon jó volt az a döntés, hogy az interneten keresztül, valamint a jelenlévő közönség előtt nyilvánossá tették a zsűrizési folyamatot. Ilyet soha nem tapasztaltam azokon a nemzeti pályázatokon, amelyeken részt vettem a korábbi években. A zsűrizési folyamat technológiájában voltak fennakadások, amelyek néhány alkalommal lelassították a munkánkat, de végül is nagyon pozitív eredménnyel zárult nem csak azért, mert az interneten keresztül láthatóvá vált a munkánk, de azért is, mert láthatók voltak a statisztikák és a szavazás eredményei.
A munka végeztével, amikor megtudtuk minden alkotó nevét, hogy kiválaszthassuk 2010 legjobb fiatal fotósát, kellemes meglepetésként szolgált, hogy a legjobb képek közül sok fiatal magyar fotós munkája volt.
Ez garancia lehet arra, hogy az elkövetkező években még több magyar sajtófotóval találkozhatunk majd.

Filip Horvat

I would like to thank you for your hospitality and the opportunity to participate in the selection of best Hungarian press photographs in 2010.
As photojournalism goes through the difficult period throughout the world mainly due to the financial problems of print publications from the volume of work we've seen it seems that Hungary does not have this problem. Although few categories did not have strong enough pictures to award some of the prices, other categories like nature, sports and news had incredible powerful material, making the selection of best photos very difficult task.
A decision to open the judging process to public, via Internet and with the audience in the room is a very good idea , not seen in the other national contents that i participated in previous years.The technology behind the judging process had a few problems that slowed us down on few occasions but in the end it helped not just by making our work viewable on Internet but also with statistics and summarizing the voting results.
At the end of the work when we were reveled the names of photographers in order to select best young photographer of the 2010 I was pleasantly surprised that some of the best work we've seen came from the young Hungarian photographers.
This is a guarantee that we will see more great photography from Hungary in the coming years.

Econtest by Eox