Magyar Sajtófotó Kiállítás Debrecenben

programturizmus.hu 2012. 06. 29.
Magyar Sajtófotó Kiállítás Debrecenben. A Magyar Nemzeti Múzeum után a debreceni Kölcsey Központban is látható lesz a XXX. Magyar Sajtófotó Kiállítás és a tárlathoz kapcsolódó Harminc év képekben című kísérőkiállítás.

Jubileumi, 30. évfordulójához érkezett a Magyar Sajtófotó Kiállítás, amely az egyetlen olyan kiállítás Magyarországon, amely ilyen hosszú időt élt meg. Nem véletlenül.

A fotográfia, és nem utolsó sorban a magyar fotográfusok immár évszázados sikertörténete, a műfajt hungaricummá tette. Magyar tudósok. Magyar zeneszerzők. Magyar fotográfusok. Az elmúlt évszázadtól napjainkig ők azok, akik tehetségükkel, tudásukkal, teljesítményükkel nem csupán maguknak, de Magyarországnak is tekintélyt és hírnevet szereztek. A világ élvonalában álltak és állnak ma is.

A magyar fotográfia sikertörténete napjainkban is folytatódik. Az elmúlt években számos hazai és külföldi kiállítás bizonyította, hogy a magyar fotográfia - többnyire külföldre távozott - mesterei, klasszikusai mellett az itthon maradt 20. századi alkotók és mai utódaik is milyen sokat tudnak hozzáadni a magyar és nemzetközi művészet- és kultúrtörténethez. Jelentőségük ugyanúgy tetten érhető a designban, a képzőművészetben, és a fotó több ágában, legyen szó portéfotózásról, divat – és sportfotózásról, a hétköznapi élet ábrázolásáról vagy háborús tudósításról.

A tárlaton az elmúlt év legizgalmasabb pillanatait, természeti csodáit, drámai, örömteli, mulatságos élethelyzeteit, kivételes művészeti és sportteljesítményeit lehet felidézni. Dráma, szépség, hangulat, küzdelem, humor 2011-ben. Mi voltunk a szereplői, a szurkolói, a nyertesei, a vesztesei. Száz és száz fotó, amit érdemes megnézni.

A Harminc év képekben kísérő kiállításon az elmúlt három évtized legjobb sajtófotóiból készülő válogatás lesz látható. Harminc év a történelem szempontjából csupán egy villanás, de egy ország és különösen Magyarország esetében jelentős – történelemformáló – időszak.
A képek pedig beszédesek, a távlatokból visszatekintve átértékelődnek, talán fajsúlyosabbakká válnak, szembesítésre ösztönöznek, de mindenképpen kalandos időutazásra hívnak.

Forrás: Főnix Rendezvényszervező Kft.

Econtest by Eox