Még egy rangos elismerés: Aranytollat kapott Szalay Zoltán

muosz.hu 2012. 03. 14. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége március 15.-i ünnepségén a MÚOSZ életműdíjának számító Aranytollal ismerték el munkásságát.

„A magyar újságíró társadalom – miként az egész magyar társadalom – hagyományosan nehezen és vonakodva néz szembe a megváltozott valósággal. Az újságírók többsége mind a mai napig nem emésztette meg, hogy szerepe alapjaiban megváltozott. Régen mi a politika aktív részesei voltunk. Missziót teljesítettünk. Benne voltunk a klubban. A döntéshozók közelében éltünk, tudtuk a dolgokat. A rendszerváltás után hamar kiderült azonban, hogy az újságírás sokkal inkább professzió, mint misszió, nem kiváltságos világ, hanem hivatás, melynek szakmai szabályai vannak, és a jó újságíró valójában közvetítő médium a nyilvánosság és politikai erők között, a társadalmi nyilvánosság ügyét szolgálja, és legkevésbé a maga érdekeit. És sajnos a piac törvényei ugyanúgy érvényesek rá, mint bárki másra” – mondta el ünnepi beszédében Horvát János a Magyar Újságírók Országos Szövetségének március 14-ei sajtónapi ünnepségén.

A MÚOSZ Elnöksége és Választmánya 1978-ban határozta el, hogy emlékül és elismerésképpen Aranytollat adományoz a több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt érdemes és kiemelkedő munkát végzett kollégáknak, életművük elismeréseként. Az Aranytollakat az e célra létrehozott bizottság javaslatai alapján az elnökség évente egy alkalommal ítéli oda, s ünnepélyes átadásukra a Magyar Sajtó Napján kerül sor.

Szalay Zoltán a hazai sajtófotográfia meghatározó személyisége. Több mint félévszázados munkássága során fotóriporterek generációit tanította. Ötletgazdája és főszervezője az idén harmincéves Magyar Sajtófotó Pályázatnak és Kiállításnak, valamint a népszerű kísérő tárlatoknak. A pályát 1954-ben a Fővárosi Fotó Vállalat riportosztályán kezdte. 1958-tól 1988-ig a Rádió és Televízió Újság fotóriportere. Dolgozott a Tükör, az Új Tükör képes hetilapnál, az IPV képszerkesztőség-vezetőjeként. 1985 és 1990 között a Magyar Hírlap, 1990 és 1992 között a Kurír, 1993 és 1995 között a Blikk képszerkesztője, fotórovat-vezetője. Számos egyéni tárlat és könyv készült felvételeiből. Műveit kiállították többek között Zürichben, Berlinben, Brémában, itthon pedig Pécsett, Szegeden és Budapesten. A fotóriportereknek adható legjelentősebb állami és szakmai elismerések birtokosa.

Econtest by Eox