MOLNÁR ISTVÁN-DÍJ GYŐZTESE

A díjat 2013-ban első alkalommal adják át a XXXI. Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján, 2013. március 28-án, 17.00 órakor a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az első díjazott: Simon José, art director, tervezőgrafikus, több magazin művészeti vezetője, számos szakmai díj tulajdonosa, a Grotesgue Design grafikai stúdió és a SuperLab Productions alapítója, vezetője.

A 2012 decemberében meghirdetett pályázat zsűri elnöke volt Nádai Ferenc, grafikus-tipográfus, tanár, tagjai: Bánkuti András a Figyelő fotóriportere, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője, Hegyi Béla grafikus, egyetemi oktató (MOME), Hupján Ria tervezőszerkesztő, a Bálint György Újságíró Akadémia szakvezetője és Heltai Csaba tipográfus, a National Geographic Magyarország művészeti vezetője.

A Molnár István-díj támogatója 2013-ban a Presscon Kiadó.

Molnár István, Táncsics Mihály-díjas laptervező-tipográfus 2012. június 9-én, életének 68. évében, meghalt Molnár István pályáját nyomdászként kezdte, majd több lapnál volt vezető tervező és képszerkesztő. Dolgozott a Képes Sportnál, ő tervezte újjá a Nők Lapját, és az ő nevéhez fűződik a Képes7 vagy az Európa című lap designja. Ő készítette az Új Magyarország és a Magyar Nemzet új tipográfiáját is. Alapítója volt a Fotóriporter című lapnak, s tanára volt a Bálint György Újságíró Akadémiának.

2007-ben adták ki A kiadványtervezés alapjai című kötetét, amelyben a maga megfontolt, okos módján hívta fel a figyelmet arra, hogy a modern technikai eszközök használata nem feledtethetik a tervezővel a művészi gondosságot, a klasszikus könyvtervezés szabályait.
Molnár István több tucat fotóalbumot tervezett, többek között a sajtófotó pályázatokhoz
kapcsolódó Az év fotói című kötetet. Magas szakmai tudása nagy nyugalommal, szerénységgel és elképesztő gyorsasággal párosult. Mindig nagy figyelemmel és empátiával foglalkozott a fotográfusok munkáival, könyvtervei növelték a képek esztétikai értékét, szívesen fogadták társszerzőnek őt a fotósok.

Ezért alapított díjat a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporteri Szakosztálya Molnár István tiszteletére.

Econtest by Eox