TISZTELGÉS HEMZŐ KÁROLY ELŐTT

A XXXI. Magyar Sajtófotó Kiállítás kísérő kiállítása

A 20. századi magyar fotográfia meghatározó alakja, Hemző Károly tavaly novemberben hunyt el. Az elmúlt hat évtized alatt a fotó számos műfajában alkotott maradandó műveket. A mostani tisztelgő kamarakiállítás a nagy ívű pályát idézi meg több emblematikus és néhány eddig még soha sem látott képével.

Hemző Károly hivatásos fotóriporteri pályája a Honvéd Sport Egyesületnél kezdődött, majd a magyar sportfényképezés egyik megújítójaként több mint két évtizeden át követte kamerájával a magyar bajnokok ünnep- és hétköznapjait. Puskásról, az Aranycsapatról, Papp Laciról, Balczóról készült fotói reveláció számba mentek.

Majd a Magyar Szemle című lapnál riporterként és képszerkesztőként fotográfus generációk számára jelentett zsinórmértéket igényes munkája a 70-es és 80-as években. Két könyvet publikált lovakról, s ezekkel új alapokra helyezte az állatok művészi fotografálását Magyarországon.

Az elsők között kapott lehetőséget rá, hogy a Műcsarnokban fotóművészként megmutatkozzon 1976-ban.Újszerű és formabontó tárlata mára már legendává lett szakmai berkekben. Önmagukon túlmutató fotó-triptichonjait évekig elemezték az esztéták és művészettörténészek.

Szülővárosa, Budapest krónikása volt fél évszázadon át. Talán nincs még egy fotográfus, aki ennyit és ilyen változatos módon örökítette meg a fővárost. Az elmúlt harminc évben feleségével, Lajos Marival készült szakácskönyvei nemcsak a széles nagy közönség számára tették a nevét ismertté, hanem a magyar gasztronómiai fotóban is új fejezetet nyitottak.

Hemző Károly Érdemes és Kiváló művész, Táncsics Mihály- és Balázs Béla-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje volt.

A kiállítás kurátora: Szarka Klára fotótörténész, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke, az életmű gondozója.

Econtest by Eox