33. Magyar Sajtófotó Pályázat hivatalos eredményhirdetés

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya harmincharmadik alkalommal írta ki a Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyre 243 fotográfus, 2738 pályázattal, összesen 7164 képpel pályázott. A kategóriák közül az Emberábrázolás-portré kategóriára érkezett a legtöbb pályamű, az zsűri összesen 506 egyedi és sorozat pályamű közül válogathatott. Tartalmilag is ezeket a kategóriákat értékelte kiemelkedőnek a nemzetközi zsűri.

A 33. Magyar Sajtófotó Pályázat nyilvános zsűrizése 2014. január 16. - 18. között zajlott a Magyar Sajtóházban. Az idei zsűri összetétele kifejezetten erős, tagjai korban és szakmailag is széleskörű tapasztalattal és megközelítéssel rendelkeznek. Adrian Evans, a zsűri elnöke, a Panos Pictures igazgató, amely a szociális témákat különösen érzékenyen feldolgozó tevékenységéért vált elismertté a szakmában, emellett korábban háromszor is részt vett a World Press Photo zsűrizésében. A zsűri tagjai voltak Eric Baradat, az AFP Photo főszerkesztője; Bócsi Krisztián, a Bloomberg Finance fotográfusa, Marián Pauer fotótörténész, kurátor; és Reviczky Zsolt, a Népszabadság fotóriportere.
A zsűri elnöke kiemelte, hogy a zsűri tagjai nagyon jól kiegészíttették egymás és egyenrangúan jutott érvényre minden tag véleménye, ezt tükrözi a pályázat végeredménye is.

A zsűri a pályázatban meghirdetett valamennyi kategóriadíjat és különdíjat odaítélte.
„Az előzsűrizés során a „Társadalom ábrázolás, dokumentarista fotográfia - sorozat” kategória válogatása kifejezetten izgalmas volt, amely elsősorban annak volt köszönhető, hogy esszé esetében a fotográfus személyes véleménye, látásmódja is megmutatkozott. Ezek a szerzők kitartó, tudatos munkával formálták sorozataikat, melyek többnyire fontos társadalmi problémákra, nehéz emberi sorsokra irányítják a figyelmet.” – mondta Adrian Evans a zsűri elnöke.

Emellett a zsűri tagjai üdvözölték, hogy a pályaművek között nagy számban bukkantak elő az elmúlt év emblematikus képei. Fontos ez azért is – hangsúlyozta Reviczky Zsolt - mert a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállításon nemcsak a győzelem a fontos, hanem, hogy a legjobb képek – díjazott és nem díjazott képek egyaránt - bekerülnek egy olyan almanachba, ami az utókor számára korlenyomatként őrzi meg az év eseményeit, arcait, érzéseit.

A díjakat a 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján, 2015. március 19-én adják át a kiállítás helyszínén, a Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A kiállítás a nagyközönség számára 2014. március 20. – május 17. között lesz látogatható.

A NEMZETKÖZI ZSŰRI:

A zsűri elnöke:
Adrian EVANS (London, Nagy-Britannia)
Történelem szakon szerezte egyetemi diplomáját 1983-ban. Három évig szabadúszó grafikusként dolgozott, majd a Hutchinson archívumnál kezdett fotográfiával foglalkozni. 1990-ben csatlakozott a Panos Pictures-höz, 1997-től igazgató. Vezetése alatt vált a Panos Pictures a szociális témákat különösen érzékenyen feldolgozó tevékenységéért elismertté a szakmában. Jó néhány fotópályázatot zsűrizett már, háromszor tagja volt a World Press Photo zsűrijének is.

A zsűri tagjai:
Eric BARADAT (Párizs, Franciaország)
1990-ben, 18 évesen kezdett külsősként fotózni az AFP-nek. 1996-ban képszerkesztőként folytatta a munkát, 2001-ben az ügynökség franciaországi helyettes fotó-főszerkesztője lett. 2006-2011 az ázsiai térség fotó igazgatója. Jelenleg az AFP Photo főszerkesztője.

BÓCSI Krisztián (Berlin, Németország)
A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett kulturális antropológus, vizuális kultúra tanári és muzeológus diplomát. Fényképei Magyarországon néhány könyv mellett a HVG, a Népszabadság és a National Geographic hasábjain jelentek meg. Berlinben él, a Bloomberg Finance LP-nek dolgozik fotográfusként.

Marián PAUER (Bratislava, Szlovákia)
Fotótörténész, újságíró, több, mint kétszáz fotókiállítás kurátora. A pozsonyi Páneurópai Egyetem médiaintézetének vezetője.

REVICZKY Zsolt (Budapest, Magyarország)
1987 és 1992 között a Budapesti Műszaki Egyetemen biológusmérnök diplomát szerzett. 2002 és 2003 között elvégezte a Bálint György Újságíró Akadémia fotóriporter szakát. 2003-tól 2005-ig a Színes Mai Lap, 2005-től a Népszabadság fotóriportere.

Econtest by Eox