<
Kish – Óriások földjén
Info

Kaukázusi Albánia volt a világ első keresztény állama. Ez a név a harcias alban törzsre utal, de semmi köze a mai Albániához.

>

Kép leírása

Kaukázusi Albánia volt a világ első keresztény állama. Ez a név a harcias alban törzsre utal, de semmi köze a mai Albániához.

Sorozat leírása

Kaukázusi Albánia volt a világ első keresztény állama. Ez a név a harcias alban törzsre utal, de semmi köze a mai Albániához. A birodalom etnikailag és kulturálisan is vegyes képet mutatott. Lakossága 26 különböző nyelvjárást beszélt. A népesség nagy része nomád pásztorkodással foglalkozott. Fénykorát az 5-8. század között élte. Történelmi lejegyzések szerint az azerbajdzsáni Kish faluban építették fel a világ egyik első keresztény templomát. A területen 2000-2001 között régészeti ásatásokat végeztek, mely során kiderült, hogy a jelenleg is álló keresztény szentély területén valóban volt egy ősi templom, melynek korát a régészek az i.u. 1-3. századra becsülték. Az ásatási területen sírokat is találtak, bennük óriási 2-2,5 m magas emberi csontokkal. A norvég Thor Heyerdahl is végzett ásatásokat ezen a területen. A mitológia szerint Odin skandináv isten „Azer” nevű helyről vezette a norvégok őseit Skandináviába. Heyerdahl elmélete szerint ez a föld Azerbajdzsán területén volt. A régi leírások alapján a kaukázusi albánok magas termetű, szőke hajú emberek voltak.

Sorozat képei

Kish nevű falú templomának udvara
Az ősi szentély felett álló felújított templom
A település egyik legidősebb lakója
A templom belső szentélye
2-2,5 m magas emberi csontvázak
A templom mennyezete
Óriási csontvázak
Thor Heyerdahl szobra
A falut hatalmas hegyek veszik körül

Hozzászólások

Econtest by Eox