Képek
Disznovagas 1
Disznovagas 2
Disznovagas 3
Disznovagas 4
Disznovagas 5
Disznovagas 6
Disznovagas 7
Disznovagas 8
Disznovagas 9
Disznovagas 10
Info

Kategória: 10. Természet és tudomány (sorozat)

Hagyományos hajnali disznóvágás Kisgeresden, Baranya megyében 2014 december 7-én. A múltban a disznóvágás, mint erős kelet-európai hagyomány volt az egyetlen alkalom az évben, amikor a családok megengedhették maguknak, hogy nagyobb mennyiségű húst egyenek. Ma már a bolti, előre feldolgozott hús mellett a hagyományos vágási módszer inkább népszokás a szükségszerűség helyett. Pig slaughter: An Eastern European tradition. In the past, this was also the only time of the year when people could afford to eat larger amounts of meat. In modern times, almost any family in Europe that is so inclined can afford to slaughter, yet there is also an abundance of pre-processed meat in the shops, so the traditional method of slaughtering is becoming more and more of a folk custom rather than a necessity.
Disznovagas 1
A disznóvágás szerves része a magyar kultúrának. A hagyományos vágással ellentétben viszont ma már be kell tartani az Európai Uniós elvárásokat, azaz a szúrás előtt el kell kábítani az állatot.

Kategória: 10. Természet és tudomány (sorozat)

Hagyományos hajnali disznóvágás Kisgeresden, Baranya megyében 2014 december 7-én. A múltban a disznóvágás, mint erős kelet-európai hagyomány volt az egyetlen alkalom az évben, amikor a családok megengedhették maguknak, hogy nagyobb mennyiségű húst egyenek. Ma már a bolti, előre feldolgozott hús mellett a hagyományos vágási módszer inkább népszokás a szükségszerűség helyett. Pig slaughter: An Eastern European tradition. In the past, this was also the only time of the year when people could afford to eat larger amounts of meat. In modern times, almost any family in Europe that is so inclined can afford to slaughter, yet there is also an abundance of pre-processed meat in the shops, so the traditional method of slaughtering is becoming more and more of a folk custom rather than a necessity.
Disznovagas 2
A téli csípős hideg a disznóvágás időszaka, a hideg idő ugyanis szinte garancia a hús romlásának megakadályozására.

Kategória: 10. Természet és tudomány (sorozat)

Hagyományos hajnali disznóvágás Kisgeresden, Baranya megyében 2014 december 7-én. A múltban a disznóvágás, mint erős kelet-európai hagyomány volt az egyetlen alkalom az évben, amikor a családok megengedhették maguknak, hogy nagyobb mennyiségű húst egyenek. Ma már a bolti, előre feldolgozott hús mellett a hagyományos vágási módszer inkább népszokás a szükségszerűség helyett. Pig slaughter: An Eastern European tradition. In the past, this was also the only time of the year when people could afford to eat larger amounts of meat. In modern times, almost any family in Europe that is so inclined can afford to slaughter, yet there is also an abundance of pre-processed meat in the shops, so the traditional method of slaughtering is becoming more and more of a folk custom rather than a necessity.
Disznovagas 3
Perzselés után vízzel locsolják, majd egy erős kefével tisztítják a disznót.

Kategória: 10. Természet és tudomány (sorozat)

Hagyományos hajnali disznóvágás Kisgeresden, Baranya megyében 2014 december 7-én. A múltban a disznóvágás, mint erős kelet-európai hagyomány volt az egyetlen alkalom az évben, amikor a családok megengedhették maguknak, hogy nagyobb mennyiségű húst egyenek. Ma már a bolti, előre feldolgozott hús mellett a hagyományos vágási módszer inkább népszokás a szükségszerűség helyett. Pig slaughter: An Eastern European tradition. In the past, this was also the only time of the year when people could afford to eat larger amounts of meat. In modern times, almost any family in Europe that is so inclined can afford to slaughter, yet there is also an abundance of pre-processed meat in the shops, so the traditional method of slaughtering is becoming more and more of a folk custom rather than a necessity.
Disznovagas 4
A pörzsölésnek és forrázásnak egyetlen célja van: a szőr eltávolítása.

Kategória: 10. Természet és tudomány (sorozat)

Hagyományos hajnali disznóvágás Kisgeresden, Baranya megyében 2014 december 7-én. A múltban a disznóvágás, mint erős kelet-európai hagyomány volt az egyetlen alkalom az évben, amikor a családok megengedhették maguknak, hogy nagyobb mennyiségű húst egyenek. Ma már a bolti, előre feldolgozott hús mellett a hagyományos vágási módszer inkább népszokás a szükségszerűség helyett. Pig slaughter: An Eastern European tradition. In the past, this was also the only time of the year when people could afford to eat larger amounts of meat. In modern times, almost any family in Europe that is so inclined can afford to slaughter, yet there is also an abundance of pre-processed meat in the shops, so the traditional method of slaughtering is becoming more and more of a folk custom rather than a necessity.
Disznovagas 5
Az állat leölése, szétbontása és feldolgozása egész napos munka.

Kategória: 10. Természet és tudomány (sorozat)

Hagyományos hajnali disznóvágás Kisgeresden, Baranya megyében 2014 december 7-én. A múltban a disznóvágás, mint erős kelet-európai hagyomány volt az egyetlen alkalom az évben, amikor a családok megengedhették maguknak, hogy nagyobb mennyiségű húst egyenek. Ma már a bolti, előre feldolgozott hús mellett a hagyományos vágási módszer inkább népszokás a szükségszerűség helyett. Pig slaughter: An Eastern European tradition. In the past, this was also the only time of the year when people could afford to eat larger amounts of meat. In modern times, almost any family in Europe that is so inclined can afford to slaughter, yet there is also an abundance of pre-processed meat in the shops, so the traditional method of slaughtering is becoming more and more of a folk custom rather than a necessity.
Disznovagas 6
A disznóvágásnak több évszázadra visszanyúló tradíciója van hagyományosan a karácsony előtti, illetve a januári napokban.

Kategória: 10. Természet és tudomány (sorozat)

Hagyományos hajnali disznóvágás Kisgeresden, Baranya megyében 2014 december 7-én. A múltban a disznóvágás, mint erős kelet-európai hagyomány volt az egyetlen alkalom az évben, amikor a családok megengedhették maguknak, hogy nagyobb mennyiségű húst egyenek. Ma már a bolti, előre feldolgozott hús mellett a hagyományos vágási módszer inkább népszokás a szükségszerűség helyett. Pig slaughter: An Eastern European tradition. In the past, this was also the only time of the year when people could afford to eat larger amounts of meat. In modern times, almost any family in Europe that is so inclined can afford to slaughter, yet there is also an abundance of pre-processed meat in the shops, so the traditional method of slaughtering is becoming more and more of a folk custom rather than a necessity.
Disznovagas 7
Reggel a pálinkán kívül a vér a másik elengedhetetlen velejárója a hízóvágásnak.

Kategória: 10. Természet és tudomány (sorozat)

Hagyományos hajnali disznóvágás Kisgeresden, Baranya megyében 2014 december 7-én. A múltban a disznóvágás, mint erős kelet-európai hagyomány volt az egyetlen alkalom az évben, amikor a családok megengedhették maguknak, hogy nagyobb mennyiségű húst egyenek. Ma már a bolti, előre feldolgozott hús mellett a hagyományos vágási módszer inkább népszokás a szükségszerűség helyett. Pig slaughter: An Eastern European tradition. In the past, this was also the only time of the year when people could afford to eat larger amounts of meat. In modern times, almost any family in Europe that is so inclined can afford to slaughter, yet there is also an abundance of pre-processed meat in the shops, so the traditional method of slaughtering is becoming more and more of a folk custom rather than a necessity.
Disznovagas 8
Az ölés előtti napon már nem adnak semmi élelmet a disznónak, csak innivalót, hogy a bél könnyen tisztítható legyen.

Kategória: 10. Természet és tudomány (sorozat)

Hagyományos hajnali disznóvágás Kisgeresden, Baranya megyében 2014 december 7-én. A múltban a disznóvágás, mint erős kelet-európai hagyomány volt az egyetlen alkalom az évben, amikor a családok megengedhették maguknak, hogy nagyobb mennyiségű húst egyenek. Ma már a bolti, előre feldolgozott hús mellett a hagyományos vágási módszer inkább népszokás a szükségszerűség helyett. Pig slaughter: An Eastern European tradition. In the past, this was also the only time of the year when people could afford to eat larger amounts of meat. In modern times, almost any family in Europe that is so inclined can afford to slaughter, yet there is also an abundance of pre-processed meat in the shops, so the traditional method of slaughtering is becoming more and more of a folk custom rather than a necessity.
Disznovagas 9
A levágott sertést kolbásznak, zsírnak, tepertőnek, flekken- és rántott húsnak, szalonnának, sonkának illetve disznósajtnak dolgozzák fel.

Kategória: 10. Természet és tudomány (sorozat)

Hagyományos hajnali disznóvágás Kisgeresden, Baranya megyében 2014 december 7-én. A múltban a disznóvágás, mint erős kelet-európai hagyomány volt az egyetlen alkalom az évben, amikor a családok megengedhették maguknak, hogy nagyobb mennyiségű húst egyenek. Ma már a bolti, előre feldolgozott hús mellett a hagyományos vágási módszer inkább népszokás a szükségszerűség helyett. Pig slaughter: An Eastern European tradition. In the past, this was also the only time of the year when people could afford to eat larger amounts of meat. In modern times, almost any family in Europe that is so inclined can afford to slaughter, yet there is also an abundance of pre-processed meat in the shops, so the traditional method of slaughtering is becoming more and more of a folk custom rather than a necessity.
Disznovagas 10
A régi falusi szokás ma már a városban élőknek is elérhető. Egyre több csárda, panzió és vendéglátóhely kínálja ugyanis programként, csapatépítő tréningként a „hagyományos disznóvágást".